Спасиоци у Будимпешти: Мале шансе да има преживелих у Дунаву(ВИДЕО)

Мађарска спасилачка служба  је саопштила да су мале шансе да ће бити пронађено још преживелих после судара два брода у Дунаву, у центру Будимпеште, у којем је седам особа погинуло док се 21. води као нестала.

Спасиоци у Будимпешти: Мале шансе да има преживелих у Дунаву(ВИДЕО)
© AP Photo / Zoltan Mathe

„Рекао бих пре да нема наде, него да има малих шанси“ за проналазак преживелих, рекао је државној телевизији М1 портпарол Мађарске националне амбулантне службе Пал Ђорфи.

Према његовим речима, разлог за такав закључак није само ниска температура Дунава, већ и јаке водене струје, испарења изнад површине реке, али и недовољно топла одећа коју су на себи имали нестали путници потонулог малог туристичког брода, преноси Ројтерс.

Спасиоци у Будимпешти: Мале шансе да има преживелих у Дунаву(ВИДЕО)
© AP PHOTO / LASZLO BALOGH

Мађарска полиција је саопштила да је било потребно свега неколико секунди да мали туристички брод за разгледање потоне након што се сударио са далеко већим и тежим крузером у среду увече.

Видео који је претходно данас приказала мађарска полиција показује да је туристички брод за разгледање који се преврнуо, а који је превозио 33 Јужнокорејца и два мађарска члана посаде, путовао у истом правцу као и већи брод с којим се сударио.

„Оба брода су кренула на север… и када су се нашла између два стуба моста Маргарита, из неког разлога “Хаблеани“ се окренуо и нашао испред брода “Викинг“.  Када је “Викинг“ дошао у контакт са њим, он га је преврнуо и за око седам секунди је потонуо“, рекао је новинарима шеф канцеларије за управљање катастрофама у Будимпешти Жолт Габор

Видео-снимак је показао да су два брода путовала један поред другог док су се приближавали мосту у центру Будимпеште.

Није одмах било јасно шта је изазвало судар.

„Неколико људи је пало у воду из “Хаблеанија““, рекао је новинарима полицијски пуковник Адријан Пал.

Већи брод „Викинг“ је пловећи хотел са 95 соба, каквих је све више на Дунаву због раста популарности крстарења том реком последњих година, јавља Ројтерс.

До сада је потврђено да је седам особа настрадало у несрећи, 21 се води као нестала, а седам је спасено. На великом броду „Викинг“ нико није повређен, пренео је Танјуг.

Полиција је саопштила да нико од настрадалих није носио појасеве за спасавање.

Коментари: