Албански председник Илир Мета наводи да присуство НАТО на КиМ и његова блиска сарадња са институцијама у Приштини и ЕУ доприноси безбеднијем окружењу на терену и да је то од суштинског значаја за, како је навео, територијални интегритет Косова и стабилност у региону, преноси албански лист «Дита».

Илир Мета је, у разговору са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, рекао да Албанија подржава «легитимно и суверено право Косова» на постепени прелазак косовских безбедносних снага у мултиетничку војску, која је у пуној интеграцији са НАТО, наводи Клан.

«Европска и евроатлантска интеграција је једина поуздана гаранција за консолидацију мира, безбедности и просперитета у регион, заснована на заједничким вредностима, а напредак у тим организацијама је врадан сваког жртвовања и напорног рада», истакао је Мета у Тирани.

Председник Албаније је НАТО инвестицију у албанску војну ваздушну базу Кучова оценио као предност ове земље, региона и Алијансе на пољу безбедности.

Према његовим речима Албанија са радошћу очекује блиско пуноправно учлањење Северне Македоније у НАТО.

Мета је истакао, изванредну и виталну улогу Албанаца у Северној Македонији у остваривању овог стратешког циља.

«Проширење и присуство НАТО у нашем региону су кључни за консолидацију безбедности, мира и стабилности на Западном Балкану», закључио је Мета у разговору са Столтенбергом.

«НАТО наставља да инвестира у војне објекте у Албанији»

Претходно се генерални секретар Алијансе састао са албанским премијером Едијом Рамом и рекао да ће «НАТО наставити свој инвестициони програм у Албанији у војне објекте, укључујући војну базу Кучова, без обзира на политичка превирања и тензија у тој држави».

Са друге стране, премијер Рама је уверио да неће бити дозвољено да дође до дестабилизацију државе и неизвесности.

«У Албанији се неће догодити и нећемо дозволити никакав облик дестабилизације који би утицао на имиџ наше земље», рекао је Рама.

Уверен је да сваки грађанин који воли Албанију, без обзира да ли гласа за његову владајућу политику, неће учествовати у процесу који би, наводи, доказао ноторне лажи албанских историјских непријатеља да Албанци не знају како да постану држава зато што не знају да поштују правила која су сами одредили.

Генерални секретар НАТО-а поручио је да је насиље у супротности са демократским вредностима и захтевао консензус и дијалог о превазилажењу политичке кризе која траје већ дужи период у Албанији.

Столтенберг и Рама су разговарали и о руском утицају у регион.

Према речима Столтенберга, Русија је одувек покушавала да се укључи у бројне процесе Европске уније и НАТО.

Како је навео албански МУП, због посете генералног секретара НАТО-а биле су повећане мере безбедности на улицама Тиране, па је и опозицији омогућено да одржи такозвани «национални протест» у трајању од само два сата, од 19 до 21 час, и то само испред платоа код зграде владе у Тирани.

Танјуг

Тагови: ; ;