Америчко државно тужилаштво одлучило је да не подигне оптужницу оснивача Викиликса Џулијана Асанжа због његове улоге у откривању појединих тајних алатки ЦИА за шпијунирање, јавља бриселско издање сајта Политико, позивајући се на наводе америчког званичника и још две особе упознате са случајем.

Такав потез изненадио је стручњаке за националну безбедност и поједине бивше званичнике, с обзиром на недавну одлуку тужилаштва да оснивача Викиликса оптужи за кршење Закона о шпијунажи, наводи Политико.

Из одлука америчких власти произилази да Асанж неће бити оптужен за објављивање једног од најмоћнијих дигиталних кодова за хаковање уређаја – «Трезор 7» (Vault 7).

То је довело до тога да поједине алатке постану бескорисне за ЦИА и обезбедило приступ тим алаткама страним шпијунима и хакерима.

Како наводи Политико, амерички тужоци су за овакву одлуку узели у обзир више фактора.

Америчке власти улазе у временски теснац како би издејствоавале Асанжово изручење у САД, пошто су по закону дужне у року од 60 дана изнесу додатне доказе од прве оптужнице која је поднета у марту.

Њоме се Асанж терети да је помагао бившем војном обавештајном аналитичару Челси Менинг да хакује рачунаре војске САД.

Такође, тужиоци су забринути због остљивости материјала «Valut 7», наводи званичник који је био укључен у одлучивање о подизању оптужнице против Асанжа.

Ескперти сматрају да би вођење расправе на суду о поверљивом предмету могло да доведе до откривања нових тајни ЦИА.

ЦИА никада није потврдила истинитост докумета који су процурили у јавност, иако се већина аналтичара сматра да су аутентични.

Џулијан Асанж налази се у лондонском затвору Белмарш где служи казну од 50 недеља због кршења услова кауције.

POLITICO.EU

Тагови: ; ;