Иранско Министарство спољних послова реаговало је на понуду САД за разговоре с Ираном без икаквих предуслова, наводећи да очекује промену у америчком понашању, а не «игре речи», преноси Ројтерс.

«Исламска Република Иран не обраћа пажњу на игре речи и изражавање скривене агенде у новим облицима. Оно што је важно јесте промена општег приступа САД и онога што представља истинско понашање према иранској нацији», саопштило је тамошње Министарство спољних послова.

Како се наводи, то што је Помпео нагласио наставак максималног притиска на Иран је иста стара погрешна политика коју је потребно реформисати, преноси иранска агенција Мер.

Помпео је раније данас током посете Швајцарској поручио да су САД спремне да започну разговоре с Ираном без икаквих предуслова, али и да је Вашингтону потребно да види да се Иран понаша као «нормална нација».

Агенција наводи да је ирански председник Хасан Рохани јуче наговестио да би Иран био вољан да разговара уколико би Вашингтон показао поштовање према Техерану, али да иранске власти не би пристале на разговоре под притиском.

Ројтерс подсећа да је Помпео прошле године објавио листу од 12 ствари које Иран мора да промени, укључујући престанак подршке наоружаним групама које делују у име Техерана и заустављање ракетног програма пре него што САД укину санкције Ирану.

Танјуг

Тагови: ; ; ;