Експерт: Биће масовне антиамеричке демонстрације у Европи

У потрази за новцем, амерички лобисти већ подривају ауторитет Вашингтона у Европи, али ситуација ће се погоршати ако Сједињене Државе одлуче да појачају притисак на Русију увођењем ракетног оружја у земље ЕУ. То је у понедељак, 3. јуна, изјавио војни стручњак Иван Коновалов у коментару за издање „Экономика сегодня“.

Експерт: Биће масовне антиамеричке демонстрације у Европи

Према његовим речима, ситуација са раскидом Уговора о укидању ракета средњег и краћег домета присиљава Москву да предузме одређене кораке како би обезбедила стратешку сигурност. Овде се налазе два правца, напомињу стручњаци: практични и информативни.

Са практичне стране, Министарство одбране Русије ће морати да реагује сразмерно претњама које долазе са Запада, јер ће Вашингтон пре или касније покушати распоредити своје ракете у Еуропи. Вектор информација треба да пренесе другим земљама да су они „аутоматски претворени у мету за руске стратешке комплексе“ ако се одлуче да користе америчко оружје.

„Чак и сада у Европи, људи су мање склони да верују у безбедност о којој се говори у Вашингтону, узимајући симболичну таксу од Европљана. Тачније, у ЕУ често постоје изјаве да су Сједињене Државе „пријатељ“, с којим непријатељ није потребан „, наставља Коновалов.

Он наглашава да је Уговор о ракетама био жртва америчких лобиста који су, захваљујући Доналду Трампу, били у могућности да осигурају више милијарди долара зараде у производњи претходно забрањених врста ракета. Истовремено, он је скренуо пажњу на прагматичну позицију руске војне команде, која се припрема да “локално заустави” нове претње, а да не буде увучена у трку наоружања.

“Очигледно је да ће покушаји Вашингтона да распореди ракетне системе у европским земљама изазвати масовне протесте. Као иу прошлом веку, многе хиљаде демонстрација против америчке политике, које заробљавају Европљане, уздрмаће Европу “, рекао је стручњак, додајући да ће само време показати колико ће једногласни Европљани бити.

Коментари: