Јапан тражи самит са Ким Џонг Уном

Јапан ће наставити да тражи самит између премијера Шинзоа Абеа и севернокорејског лидера Ким Џонг Уна без постављања било каквиих услова, упркос томе што је Пјонгјанг такав предлог назвао „бесрамним“, саопштио је портпарол владе Јошихиде Суга.

Јапан тражи самит са Ким Џонг Уном

„Апсолутно нема никаквих промена у политици владе“, рекао је секретар кабинета Јапана на конференцији за медије и додао да неће посебно реаговати на појединачне коментаре Северне Кореје, преноси КЈО.

Он је навео да је премијер Абе спреман да прекине међусобно неповерење и да се директно суочи са председником Кимом како би решио нуклеарно и ракетно питање Северне Кореје, и што је најважније, питање отмица јапанских држављана.

Наводи се да је Абе почетком маја рекао да је спреман да одржи самит са Кимом без претходних услова, чиме је одступио од претходног става да је предуслов за напредак у разговору осигуравање повратка јапанских држављана отетих од стране севернокорејских агената током 1970-их и 1980-их година.

Како преносе медији Северне Кореје портпарол севернокорејског мировног одбора за Азију и Пацифик окривио је Јапан за предлог самита док како он каже та земља још спроводи санкције према Северној Кореји.

Према тврдњи агенције Јапан званично наводи 17 жртава отмица, од којих је пет људи 2002. године враћено у земљу, и исказују сумњу да је Северна Кореја умешана у више нестанака.

 

Коментари: