Адвокати за људска права: Врх ЕУ крив за злочине

Више од 40.000 људи заустављено је у Медитерану и одведено у кампове због европске миграционе политике, која је одговорна за злочине против човечности, наводи се у документу који преноси АП.

Адвокати за људска права: Врх ЕУ крив за злочине

Тај документ су адвокати за људска права доставили Међународном кривичном суду (МКС).

Цитирајући документе ЕУ, изјаве француског председника, немачке канцеларке и осталих високих званичника Уније, у документу се тврди да су званичници ЕУ директно одговорни за смрт миграната на земљи и мору и њиховог, како они тврде, „мучења“ у рукама либијске обалске страже.

У документу се не наводе имена европских званичника.

„Оставићемо то тужиоцима, ако се он или она усуде да оду у структуре моћи и истражују у срцу Брисела, Париза, Берлина и Рима и да прегледом архива о састанцима и преговорима виде ко то иза сцене покушава да “прогура“ политику која је до сада проузроковала смрт 14.000 људи“, рекао је адвокат Хуан Бранко.

МКС је суд последње истанце који решава случајеве ратних злочина, злочина против човечности и геноцида када друге земље не желе или нису у могућности да процесуирају.

Према документу, на терет ЕУ између осталог се ставља и одлука да се крајем 2014. године оконча спасилачка операција „Маре Нострум“ у којој је, према њиховим тврдњама, у само једној години из Медитерана спашено 150.810 миграната.

Операција је замењена операцијом „Тритон“, коју је финансирало 28 нација ЕУ, али се наводи да бродови Тритона нису патролирали обалама Либије.

Према наводима агенције број страдалих на Медитерану се тада повећао.

Године 2014. око 3.200 миграната је страдало у мору.

Наредне године, број је порастао на више од 4.000, а у 2016. години тај број се, према подацима Међународне организације за миграције, повећао на преко 5.100 смртних случајева и нестанака.

Коментари: