Градоначелници Лондона и Њујорка одговорили на Трампове увреде

Градоначелници Лондона и Њујорка, Садик Кан и Бил де Бласио, реаговали су данас на увреде америчког председника Доналда Трампа, који их је назвао „глупима и неспособнима“.

Градоначелници Лондона и Њујорка одговорили на Трампове увреде

Из канцеларије Кана су одбацили Трампове увреде као „детињасте“, док је Де Бласио рекао да је Трамп „близанац (руског председника Владимира) Путина, само што ће му мандат трајати краће“, пренео је хрватски „Индекс“.

Де Бласио се бори за кандидатуру Демократске странке за председничке изборе 2020. што, теоретски, значи да би могао да буде ривал Трампу.

Трамп је претходно на Твитеру навео да је Кан, који је критиковао британску владу јер је позвала америчког председника у државну посету, „урадио ужасан посао као градоначелник Лондона“ и оптужио га да је био „будаласто злочест“ према председнику САД, „далеко најважнијем савезнику“ Велике Британије.

„Он је потпуни губитник, који би требало да се усредсреди на криминал у Лондону, а не на мене…Кан ме много подсећа на нашег веома глупог и неспособног градоначелника Њујорка, Де Бласија, који је такође направио ужасан посао, само је упола нижи“, навео је Трамп.

Том приликом, Трамп је направио и словну грешку и погрешно написао презиме лондонског градоначелника — „Кахн“ уместо „Кхан“.

У одговору Трампу путем видео-поруке, који је објавио часопис „Ел“, Кан је рекао да су вредности америчког председника и све за шта се он залаже потпуно супротни вредностима Лондона и Велике Британије.

„Ми не мислимо да је разноликост слабост, разноликост је снага“, додао је Кан, члан опозиционе Лабуристичке странке.

Држећи постер на којем пише „Само се слаби мушкарци боје јаких жена“, градоначелник Лондона је поручио да Британци поштују жене и сматрају их равноправним с мушкарцима.

Поводом Трампових твитова огласио се и лабуристички посланик Дејвид Леми, један од најугледнијих црних британских политичара, који је америчког председника упитао зашто има проблем с првим лондонским градоначелником муслиманом.

„Тај председник је увредио градоначелника Лондона након терористичког напада“, написао је Леми, алудирајући на то што је Трамп оптужио Кана да је „јадно“ одговорио на терористички напад у Лондону 2017. године, у којем је убијено 11, а повређено више десетина људи.

Лидер лабуриста Џереми Корбин најавио је да неће доћи данас на државну вечеру јер, како је рекао, влада не би требало да простире црвени тепих за председника који уништава виталне међународне споразуме, негира климатске промене и користи расистичку и мизогину реторику.

Он је додао да је протест против посете Трампа Британији прилика да Британци „покажу солидарност са свима који су мете напада у Америци, широм света и у нашој земљи, укључујући од јутрос и Садика Кана“.

Протест „Заједно против Трампа“ заказан је за сутра у центру Лондона.

Коментари: