Пројекат „Господарево око“ ће омогућити да се у реалном времену прати ситуација у свим руским регионима, рекао је генерални директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин.

„Потпуни приступ том систему имаће председник (Владимир Путин). Мислим да се у контакту са регионалним властима могу користити ови подаци. Када буду подношени извештаји региона, председник ће имати могућност да одмах све види у реалном времену, шта се стварно дешава на градилиштима, објектима, људима, усевима, путевима и много чему другом“, рекао је Рогозин.

Према његовим речима, систем који се прави је „добро око, које продире кроз читаву инфраструктуру државе, чему приступ, поред председника, може да има и Влада.

У марту је руководилац прес-службе „Роскосмоса“ Владимир Устименко изјавио да се пројекат „Господарево око“ тренутно налази у фази техничко-економске изводљивости.

Сам програм је Рогозин најавио у јануару. Тада је он саопштио да ће тај систем омогућити да се прати динамика промена свих процеса на Земљи, а могу га користити и Министарство за ванредне ситуације земље и радници у пољопривреди. Рогозин је видео могућност за коришћење „Господаревог ока“ за посматрање промена на инфраструктурним објектима.

Спутњик

Тагови: ; ;