Штрахе поднео кривичну пријаву против „Шпигла“ и „Зидојче цајтунга“

Бивши аустријски вицеканцелар и бивши лидер Слободарске партије Аустрије Хајнц Кристијан Штрахе поднео је кривичну пријаву против „Шпигла“ и „Зидојче цајтунга“.

Штрахе поднео кривичну пријаву против „Шпигла“ и „Зидојче цајтунга“

Та два немачка листа објавила су такозвану „аферу Ибица“, која је довела до Штрахеовог политичког пада и пада владе.

Наиме, објављени су видео-снимци направљени пре две године на Ибици, због којих је Штрахе био принуђен да поднесе оставке на све политичке функције.

На видео-снимцима Штрахе наводној нећаки једног руског милијардера нуди државне послове у замену за финансијску помоћ својој странци и још јој даје савете како да заобиђе финансијске контролне власти Аустрије.

Услед објављивања снимака, недељу дана пред изборе за Европски парламент, Штрахе је поднео оставку на све политичке функције, а тадашњи канцелар Себастијан Курц прекинуо је коалицију са ФПО, што је довело до кризе власти и расписивања превремених избора.

Штрахеов адвокат је поднео кривичне пријаве против свих особа које су учествовале и које су одговорне за снимање, ширење и објаву видео-материјала.

У Бечу је његов адвокат већ поднео кривичне пријаве против више лица, међу којима су један детектив, као и босанска студенткиња која се лажно представљала као нећака руског милијардера.

У Немачкој су пријаве поднете државном тужилаштву у Минхену и Хамбургу, где се налазе седишта „Шпигла“ и „Зидојче цајтунга“.

Коментари: