Током редовне протестне акције покрета «жутих прслука» у Марсеју, полицајац је испалио пројектил из такозваног флеш-бола у четрнаестогодишњака, преноси Медијапарт.

Инцидент се догодио у Марсеју 8. децембра. Дечакова сестра је за медије рекла да су се налазили на улици, али да нису учествовали у протесту. Према њеним речима, када је полицајац потрчао за њима, њен брат је у паници бацио јабуку на полицајца. То се догодило тренутак пре него што су пуцали у леђа и главу дечака. Девојка је покушала да помогне свом брату, али је полицајац одгурнуо штитом.

Након тога, она је предузела све неопходне кораке како би кривца привела правди, иако је полиција чак покушала да одбије пријаву жалбе. Сада је тужилаштво у Марселу коначно започело прелиминарну истрагу о овом случају.

Флеш-бол производи француска компанија Вернеј-Карон, која производи и ловачке пушке и трауматско оружје. Флеш-бол подсећа на мини-пиштољ са округлим гуменим куглицама тежине 28 грама, површине скоро 7 цм и кинетичком енергијом која је једнака ударцу професионалног боксера.

Употреба овог ватреног оружја  је више пута била узрок скандала и критика на рачун француске полиције.

Тагови: ; ; ;