Чикашки бомбаш, који је последњих дана постао познат по надимку «Ел Чека» запретио је премијеру Зорану Заеву да ће, уколико се припадници «Кумановске групе» нађу у опасности, објавити нову серију прислушкиваних разговора, јављају македонски медији.

«Ел Чека», којег је македонска полиција идентификовала као А.Ш., Албанца који живи у Чикагу, до сада је објавио десетак прислушкиваних разговора званичника Демократске уније за интеграције вођене током сукоба у Куманову 2015. године.

«Зоран Заев мора да зна да, уколико се нешто догоди, може да заборави на представу коју води са Алијевцикма (Али Ахмети, лидер ДУИ) и осталим сарадницима», навео је «Ел Чека» на Фејсбуку.

Претња је уследила пошто је неколико албанских медија у Севрној МАкедонији објавило да се неколицима припадника Кумановске групе налази у опаснисти.

Тврди да је снимке објавио по наређењу Самија Укшинија, познатог и по ратном надимку «Командант Сокољи», који је осуђен на дугогодишњу робију због учешћа у сукобима са македонском полицијом у Куманову. Током сукоба у Македонији 2001. године, Укшини је био један од портпарола Ослободилачке националне армије.

Од Заева је затражио да формира међународни тим за истрагу о «Случају Куманово» и објави резултате у року од 62 дана, или ће објавити серију нових прислушкиваних разговора.

Објављивање прислушкиваних разговора, за које није јасно одакле потичу, уследило је пошто је постало извесно да припадници те групе неће ускоро изаћи из затвора. Последњих месеци, припадници те групе у неколико наврата су се сукобили са некадашњим функционерима македонске владе, који су се после промене власти нашли у притвору.

Такође, «Командант Сокољи» и његове присталице прете осветом и бившем македонском премијеру Николи Груевском, који је побегао у Мађарску у новембру прошле године, два дана пре него што је требало да почне издржавање затворске казне због злоупотребе службеног положаја.

Затворени припадници «кумановске групе» траже међународну истрагу о догађајима у том граду 2015. године, претећи да ће 6.000 снимака разговора предати америчкој Централној обавештајној агенцији и Амбасади САД у Скопљу.

У дводневним сукобима у Куманову погинуло је осам полицајаца, а 42 су тешко повређена. Том приликом погинуло је и десет припадника «кумановске групе».

РТС, ПЛУСИНФО

Тагови: ; ;