Више од сто хиљада демонстраната окупило се у уторак на Вјенцеславовом тргу у центру Прага и позвају на оставку премијера Андреја Бабиша, који је оптужен за илегално кориштење субвенција из Европске уније.

Према речима организатора акције, невладине организације Million Moments for Democracy, у њој је учествовало око 120.000 људи. Полиција није дала своју процену броја демонстраната.

Бивши бизнисмен Андреј Бабиш оптужен је за корупцију.

Органи за спровођење закона га оптужују да је 2007. године илегално примио милионе субвенција од Европске уније за своју холдинг компанију Агроферт, а новац је требало да подржи мала предузећа.

Према чешком листу Хосподарске Новини, након прелиминарне истраге у ЕУ, установљено је да Бабиш има сукоб интереса. Као резултат тога, Европска комисија може присилити Чешку Републику да врати око 17,4 милиона еура, који су додељени Бабишовим компанијама.

Ове седмице, Бабиш је одбацио позиве опозиције на гласање о изгласавању неповерења у парламенту. Он је истрагу ЕУ назвао «нападом на Чешку Републику» и претњом чешким компанијама.

Тагови: ; ;