Више путних праваца у околини Трстеника је у прекиду или се возила отежано крећу услед изливања река и потока, сазнају “Новости”. Путници који су кренули ка Рековцу из правца Милутовца сведоче да стари пут који води ка Рековцу и ка Крагујевцу више личи на језеро, јер се асфалт тек назире на појединим местима.

Иако се вода повлачи, у општини Ивањица  на снази  је ванредно стање након поплава које су направиле оштећења не само у домаћинствима, већ и на путевима где су се појавила клизишта и одрони, рекао је председник општине Ивањица Зоран Лазовић.

Због изливања бујичних потока, услед великих падавина у току ноћи и данас, на територији општине Свилајнац проглашена је ванредна ситуација. Све екипе су на терену, стање је и даље критично, јер падавине не престају.

ДРАМА У ТРСТЕНИКУ

У Трстенику је у понедељак званично уведено ванредно стање, након што је Риљачка река, притока Западне Мораве угрозила 80 кућа у насељеном месту Селиште. Мештани Трстеника који су на било који начин угрожени могу да се јаве надлежнима на број телефона 037/711-723.

Више путних праваца у околини Трстеника је у прекиду или се возила отежано крећу услед изливања река и потока. Путници који су кренули ка Рековцу из правца Милутовца сведоче да стари пут који води ка Рековцу и ка Крагујевцу више личи на језеро, јер се асфалт тек назире на појединим местима.

Саобраћај се отежано одвија и на улазу у Велику Дренову из правца Трстеника, где пролазе само већа возила, а угрожено је и село Медвеђа. Вода је већ почела да продире у дворишта и више кућа. Чланови Штаба за ванредне ситуације су на терену. 

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У СВИЛАЈНЦУ

Због изливања бујичних потока, услед великих падавина у току ноћи и данас, на територији општине Свилајнац проглашена је ванредна ситуација. Све екипе су на терену, стање је и даље критично, јер падавине не престају.

ИВАЊИЦА: ВОДА СЕ ПОВЛАЧИ, ПОПЛАВЕ ИЗАЗВАЛЕ КЛИЗИШТА И ОДРОНЕ

Иако се вода повлачи, у општини Ивањица и данас је на снази ванредно стање након јучерашњих поплава које су направиле оштећења не само у домаћинствима, већ и на путевима где су се појавила клизишта и одрони, рекао је председник општине Ивањица Зоран Лазовић.

Према његовим речима, највећа оштећења су у местима Прилике, Радаљево, Церова, Лиса, Рашчићи и тренутно екипе на терену процењују штету.

«Јуче и данас смо имали састанак штаба за ванредне ситуације и овде је на снази ванредно стање. Вода се повлачи, међутим штете су видне. Што се тиче путне инфраструктуре имамо оштећења у смислу активације клизишта и одрона на путевима», рекао је Лазовић за Тањуг.

Каже да екипе ЈКП «Путеви Ивањице» и ватрогасци покушавају да санирају штете на путевима из средстава за ургентно одржавање.

«Радимо на томе да све путне правце доведемо у функцију», рекао је Лазовић.

Истиче да је општина формирала Комисију за утврђивање штете и да је тренутно испитивање вредности штете Сектора за ванредне ситуације и Министарства пољопривреде.

«Сада немамо званичне извештаје, али имамо пуно захтева грађанстава посебно оних чија су домаћинства била оштећена. У наредних неколико дана имаћемо прецизније податке», казао је Лазовић.

Навео је да су већим делом отклоњени узроци који су изазвали поплаве, а које су, објашњава, настале на водотоковима другог реда где је била ескалација бујичних потока.

«Трудимо се да предунапредимо одбрану на рекама, како нам се иста ситуација не би десила», подвукао је Лазовић.

ФЛАШЕ ПЛУТАЈУ РЕКОМ, ВОДА НАДОШЛА ДО МОСТА

У насељеном месту Селиште код Трстеника, где је јуче под оводом било 80 кућа ниво Риљачке реке и даље расте и данас је после 11 сати достигао скоро ниво моста.Реком плива огромна количина пластичне амбалаже, која значајно отежава отицање воде. Мештани Селишта се још увек боре са водом.

Све смо изгубили,скоро ништа није остало, страдали су фрижидер, замрзивач,шпорет,кухињски елементи,намештај- набраја мештанка Верица Маринковић.

Вода није поштедела ни оранице.

Поплављено је око 10 пластеника, ту су били посађени парадајз,краставци и паприка,најмање је 3.000 до 4.000 евра штета коју имамо- каже мештанин Зоран Вучић.

Чланови Штаба за ванредне ситуације који су обилазили терен напомињу да је Риљачка река задала озбиљне проблеме Селишту 1999.године и додају да ће приступити чишћењу корита реке. Комплатна расположива механизација је други дан на терену, машине ЈКП “Комстан”,приватних фирми и машине за испумпавање воде које су у власништву мештана готово су непрекидно радиле у понедељак.

 Ванредна ситуација проглашена је на територији општине управо услед јучерашњег продора воде у насељеном месту Селиште.Притока Западне Мораве је ушла у дворишта,подруме,приземља стамбених објеката.

У КНИЋУ У ПОСЛЕДЊА ДВА САТА ПАДА ОБИЛНА КИША

Обилна киша падала је јуче на територији целе општине Кнић.

Председник те општине Мирослав Николић је изразио забринутост јер је, како је нагласио, земљиште презасићено.

Према његовим речима, екипе су дежурале на терену, јер је, истиче, водостај Груже и притока растао до пола два.

«Данас у последња два сата поново су обилне падавине. На најкритичнијим тачкама смо направили бедеме да покушамо да спречимо нову штету од падавина», рекао је Николић за Тањуг.

Он је рекао да проблем с поплавама има две трећине општине, и објашњава да из правца Горњег Милановца и слива са планина Рудник, Котленица, Гледићких планина и све притоке Груже које се уливају у Западну Мораву праве велике проблеме и штету.

Најугроженија су насеља испод Кнића — Пајсијевић, Грабовац, Шумари, Гружа, Липница, Врбета, Губеревац, Честин.

«Данас није било евакуисаних, јуче смо евакуисали око 50 породица, очистили смо њихова домаћинства и дворишта, већина се вратила кућама, а неки су још увек код родбине и пријатеља», казао је Николић.

Истиче да је општина са Домом здравља и Црвеним крстом обезбедила пакете помоћи док се време не стабилизује.

БЈЕЛИЦА ОСТАВИЛА ПУСТОШ, НАРОД СТРЕПИ ОД НОВИХ ПОПЛАВА

После поплавног таласа Бјелица је оставила пустош у Гучи и околним насељима, као и у селима Вичи и Котражи. Под водом се нашло на десетине кућа и у Лучанима, односно насељима Ђераћ и Крстац.

Највише су страдале куће у насељу Ракит, где је бујица буквално рушила зидове домова породица Радоњић, Вукадиновић, Милинковић…

Људи из ових кућа су исељени и налазе се размештени у домовина пријатеља и рођака. Водена стихија уништила је све што је могла и њихове куће више нису за живот.

У поплави је страдала и ливница у Гучи, а према првим проценама штета је око милион евра. Оштећене су машине као и ливене пећи које су биле спремне за извоз за Русију, Чершку и Холандију.

Водена стихија иначе питоме реке оставила је хаос за собом. Вода је носила шта год је стигла, па је повукла чак и камион, који је сада заробљен у кориту, међу муљем и смећем.

Велики део Гуче је без струје, јер је вода у свом налету оборила доста бандера. И у две школе у овом крају наставе неће бити до даљег, јер је вода потопила и ове установе. У средњој школи у Дргачеву било је више од метар и по воде.

Бјелица се повукла у корито, али како су нове падавине почеле поново од јутрос, у народу страх од нових поплава све више расте. (В. И.)

НЕМА ОПАСНОСТИ ОД ИЗЛИВАЊА РЕКА У БЕОГРАДУ

Нема опасности од изливања река на територији Београда, изјавио је градски секретар за послове одбране и ванредних ситуација Дарко Главаш.
Он је прецизирао да је кота на Сави 501 центиметар, а на Дунаву 543 центиметара.

«Прате се сва упутства Градског и Републичког штаба за ванредне ситуација, који се налазе у заседању, као и сва хидролошка и метеоролошка упозорења», рекао је Главаш за Танјуг.

ВОЈСКА АНГАЖОВАНА У ОПШТИНИ ЛУЧАНИ НА ОТКЛАЊАЊУ ПОСЛЕДИЦА ПОПЛАВА

Припадници Војске Србије ангажовани су у уторак на отклањању последица поплава и пружању помоћи цивилном становништву у општини Лучани, на позив Штаба за ванредне ситуације те локалне самоуправе.

Како се наводи у саопштењу Министарства одбране, више од 50 припадника 22. пешадијског батаљона Друге бригаде Копнене војске из Пожеге ангажовано је на пружању помоћи у тој општини.

Највише штете поплаве су нанеле Средњој школи «Драгачево» у Гучи и у селима Вича код Гуче и Ђераћ код Лучана, где припадници пешадијског батаљона помажу мештанима у чишћењу путева и наноса од поплава у домаћинствима.

«Војска Србије спремна је да на позив кризних штабова ангажује сву расположиву механизацију и људство за помоћ у ванредној ситуацији, проглашеној у неколико општина Србије. ;Као и много пута до сада, припадници војске међу првима су се одазвали на позив за помоћ у подручјима и увек су уз свој народ спремни су да пруже сву неопходну помоћ становништву», додаје се у саопштењу Министарства одбране.

КРИТИЧНО У КРАЉЕВАЧКОМ КРАЈУ: НАСЕЉА ПОД ВОДОМ, МУЉЕМ И БЛАТОМ

У свих 68 краљевачких месних заједница укупно је поплављено око 500 стамбених, помоћних и других објеката, тешко је оштећено или уништено 16 мостова, двадесетак локаних путних праваца је у потпуном прекиду, а из поплављених домова спасилачке екипе евакуисале су 125 људи. У поморавском селу Сирча надомак града на Ибру, вода се полако повлачи остављајући за собом пустош и катаклизмичне призоре – огромне количине муља, блата, крша, изваљених стабала… Бујична Сирчанско-Трговишка река је потпуно срушила мост на локалном путу према Сирчанској бањи па је око стотину домаћинстава из овог дела села буквално одсечено од света.

У овом делу Сирче после земљотреса 2010. године многе куће су тек недавно потпуно обновљене, а сада је мештане снашла нова невоља. У приградском насељу Грдица, с друге стране, више од 100 кућа је потпуно под водом. Као и 2014. године поново се излио бујични поток Чађавац правећи огромну штету на објектима, баштама, воћњацима, пластеницима-

Водостај Западне Мораве је значајно порастао и ова река је поплавила више десетина хектара плодних ораница у свом приобаљу изливајући се и на локалне путеве Адрани — Поповићи и Опланићи – Грдица. Уз мање изливање код градске плаже, Ибар је, бар засад, у свом кориту и не угрожава бунаре „Водовода“ у Жичком и Конаревском пољу.

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ПЕТРОВЦУ НА МЛАВИ

Услед обилних кишних падавина, на подручју општине Петровац на Млави дошло је до изливања реке Бусур, због чега је Штаб за ванредне ситуације прогласио ванредну ситацију на делу територије ове општине.

Ванредна ситуација односи се на слив ове реке, на пут Бусур – Петровац и на насеља Бусур, Табановац, Велико Лаоле, Буровац, Крвије и Добрње. Како је истакнуто на седници Штаба, ванредна ситуација проглашена је из превентивних разлога да би се наредних дана, у случају потребе, на време реаговало. Општина Петровац на Млави претходни пут била је захваћена поплавама у јуну прошле године, због изливања Млаве и Бусура, а настала штета процењена је на око 13 милиона евра.

У РАЧИ ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА

Ванредна ситуација због обилних падавина проглашена је и у општини Рача, где су бујични потоци направили велику штету на саобраћајницама, инфраструктурним објектима, пољопривредном земљишту и у домаћинствима.

Председник општине Рача Ненад Савковић рекао је Танјугу да је ситуација на рекама Јасеници и Рачи тренутно нормализована, али да су бујични потоци током претходне ноћи и у преподневним сатима направили огромну штету. У скоро свим месним заједницама су оштећене саобраћајнице.

«Сва расположива механизација је на терену, где се ради на рашчишћавању и нормализацији саобраћаја. Тренутни временски услови дозвољавају рад на терену, али су хидрометеоролошке најаве за наредни период неповољне», рекао је Савковић. Комисија коју је образовао општински Штаб за ванредне ситуације обавиће процену штете, истакао је Савковић.

БУЈИЦЕ ПОПЛАВИЛЕ СЕЛА У ОПШТИНИ СВИЛАЈНАЦ

Услед јаких падавина које ту током ноћи и рано јутрос погодиле општину Свилајнац излили су се бујични водотокови у селима Тропоње, Војска, Мачевац, Суботица, Роћевац, Бресје и Грабовац. Вода је у овим селима поплавила поједина домаћинства, које су данас обишли представници Општине Свилајнац.

Штаб за ванредне ситуације општине Свилајнац у уторак је прогласио и ванредну одбрану од поплава и уведено је 24 часовно дежурство како би се пратила ситуација на терену.

Даљи поступци у санирању последица поплаве зависе од временских прилика. Киша је престала да пада, а чим се вода повуче почеће рачишћавање терена.

ПРОЛОМ ОБЛАКА И КИША НАПРАВИЛИ ХАОС У ПОМОРАВЉУ И РЕСАВИ

Пролом облака и вишечасовна киша, направили су прави хаос у општинама Поморавског округа.Реке су у коритима, али бујице и потоци направили су проблеме у неколико села у околини Свилајнца, Ћуприје и Параћина.

У Јагодини, у улици Кнеза Лазара, кишна канализација није могла да прими сву воду, која избија из шахти и плави улицу. Велике количине воде су и испред бензинске пумпе «Кнез» на улазу у Рибаре и по засејаним њивама кукуруза.

У Општини Свилајнац најкритичније је у селима Суботица, Седларе, Тропоња и Војска, изјавио је Тањугу председник општине Предраг Милановић.Општински штабови за елементарне непогоде у Цхуприји и Параћину саопштили су да у општини Цхуприја због бујица имају проблема села Исаково, Супска, Крушар и Дворица, а у Параћину Својново и Поточац.

У општини Деспотовац под водом је око хиљаду хектара ораница у селу Милива и околини, саопштио је Штаб те општине.

Река Белица, кроз Јагодину, али и целим током до ушца у Велику Мораву је готово напунила корито, а њен водостај се прати, речено је Тањугу у Градском штабу за ванредне ситуације. Слично је и с речицом Лугомир, а обе су у том граду пре пет година донеле катастрофалну поплаву.

Значајно је порасла и Велика Морава од јуче, која мутна и набујала носи велике количине отпада и слаже по «моравским врбацима». На њивама, засејаним кукурузом, поврћем и озимим житарицама, велики су количине воде.

ОДВОДИ ТЕСНИ ЗА ОБИЛНЕ ПАДАВИНЕ

Градски штаб за ванредне ситуације, на чијем је челу први човек Прокупља Александар Симоновић, оценио је да су обилне падавине проузроковале изливање воде по улицама због немогућности канализационе мреже да прими тако велику количину течности.

— Улице су нам се, за кратко време, претвориле у потоке, па чак и у реке, а у појединим насељима је вода продрла у дворишта, те у неколико кућа. Бујица је поткопала и једну главну водоводну цев, па је део града остао без снабдевања — сумирао је штету градоначелник Симоновић, и проценио да на реци Топлици и њеним притокама засад нема опасности од изливања.

Вршилац дужности директора ЈКП «Хемеум» Радмила Перић је чланове Штаба информисала о томе да на акумулацији Бресница нема штете од кише, односно да бунари за водоснабдевање нису угрожени. Истовремено, начелник Сектора за ванредне ситуације у Прокупљу Зоран Ристић каже да су падавине биле локалног карактера, те да током уторка није било пљускова ни на територији Блаца и Куршумлије.

(Д. Зечевић)

http://www.novosti.rs/

 

 

Тагови: ; ;