Ставови Русије и Кине о кључним међународним питањима се умногоме поклапају, изјавио је руски лидер Владимир Путин током састанка делегација Русије и Кине у проширеним саставима.

Руски лидер је истакао да су разговори у уском кругу званичника двеју земаља били отворени и садржајни.

Према његовим речима, учесници састанка су разговарали о најважнијим питањима руско-кинеског стратешког партнерства која захтевају решење и констатовали да је то партнерство достигло врло висок ниво, који је без преседана.

Путин је нагласио да се то ефикасно користи како би народи две државе сарађивали и користили све конкретне предности за свеобухватни развој.

Руски лидер је објаснио да ће се током састанка делегација у проширеним саставима чути извештаји о раду међукомисија и министара иностраних послова у вези са стањем и перспективама сарадње у најразличитијим областима.

Председник Русије је захвалио председнику Кине Си Ђинпингу што је у Москву допутовала тако репрезентативна кинеска делегација. Према Путиновим речима, то ће помоћи да се ефикасније реализују ранији планови.

Са своје стране, Си је изразио уверење да ће његова посета Русији стимулисати развој односа између две државе.

Кинески лидер је саопштио да је спреман да заједно са руском страном још више унапреди односе Русије и Кине.

Посета кинеског лидера Русији ће трајати од 5. до 7. јуна. У програму посете је предвиђено да Си као почасни гост учествује на Петербуршком међународном економском форуму.

СПутњик

Тагови: ;