Спаја нас иста вера у Христа: Патријарх са председником Сирије о Косову и Метохији (ФОТО,ВИДЕО)

Српска и антиохијска патријаршија одувек су биле блиске. Наше пријатељство није од јуче, него датира од Светог Саве. Спаја нас иста вера у Христа, али и страдање које подносе наши народи. У овом времену потребно нам је јединство хришћана и наших цркава. Ми смо релативно мали народи и само нас јединство у Господу чини великима.

Спаја нас иста вера у Христа: Патријарх са председником Сирије о Косову и Метохији (ФОТО,ВИДЕО)

У духу ове поруке патријарха Иринеја, делегација Српске православне цркве примљена је у сиријској Антиохијској патријаршији, где је уприличен низ састанака са најзначајнијим личностима верског и политичког живота ове земље. Најважније теме разговора са домаћинима биле су ситуација у православљу у јеку тзв. украјинског питања, али и будућност Косова и Метохије, чијој се самопроглашеној независности сиријска држава и црква децидно противе.

Делегацију СПЦ, у којој су били и митрополит црногорско-приморски Амфилохије и владика шумадијски Јован, примио је и председник Сирије Башар ел Асад, коме се патријарх Иринеј захвалио на принципијелном ставу Сирије према једнострано проглашеној независности Косова.

Спаја нас иста вера у Христа: Патријарх са председником Сирије о Косову и Метохији (ФОТО,ВИДЕО)

Председник Асад је истакао да оно чему су Сирија и Србија изложене, у смислу страног мешања и покушаја подривања њиховог суверенитета и друштвеног ткива, као и упорност народа двеју земаља у суочавању са таквим покушајима, представља солидну основу за изградњу народног дијалога и сарадње која поставља темеље за дугорочне односе који служе интересима обају народа.

Посета патријарха Иринеја Дамаску, у круговима блиским Патријаршији у Београду, тумачи се као веома значајна не само за односе двеју цркава, већ и за свеукупно православље. Сиријски председник Асад ужива подршку Русије, са којом и СПЦ има изузетно блиске односе. Иако хришћани чине свега десетак одсто укупног становништва Сирије, древна Антиохијска црква сматра се једном од четири прворазредне православне патријаршије.

Делагација СПЦ у Сирији изузетно је срдачно дочекана, а патријарх Јован сматра се великим пријатељем српског народа – каже саговорник „Новости“ из Патријаршије. 

Спаја нас иста вера у Христа: Патријарх са председником Сирије о Косову и Метохији (ФОТО,ВИДЕО)

Иако разорена вишегодишњим ратом, Сирија је веома значајна земља у православном свету. Будућност КиМ била је тема и састанка са председником Асадом, који је осудио отимање државних територија.

Иринејева посета Антиохијској патријаршији тумачи се и као још један покушај помирења међу црквама у православљу после проглашења канонски непризнате Украјинске цркве.

У сличној мисији, осим патријарха Иринеја, налази се и кипарски архиепископ Хризостом. Њихов заједнички циљ јесте отопљавање односа између Цариградске и Московске патријаршије и покретање дијалога као пута за решавање неспоразума.

ИКОНЕ СВЕТОГ САВЕ НА ПОКЛОН

Патријарх српски Иринеј током боравка у Сирији обишао је Дамаск, и, између осталог, посетио и остале локалне хришћанске цркве – римокатоличку, гркокатоличку заједницу као и сиројаковитског патријарха.

Обишао је и Велику умејадску џамију, као и једну од највећих хришћанских светиња на тлу Сирије – Манастир Свете Текле. Своје домаћине патријарх је даровао иконом Светог Саве.

Р. Драговић

http://www.novosti.rs/

Коментари: