Аустралијска полиција упала је у просторије државне телевизијске станице Еј-Би-Си у предграђу Сиднеја у склопу истраге о вести објављеној 2017. године на основу тајних војних докумената у којим се сугерише да се против војних снага те земље води истрага о могућим ратним злочинима њихових припадника у Авганистану.

Аустралијска медијска кућа саопштила је да претрес покреће питања о слободи медија у Аустралији.

Полицајци су дошли у Еј-Би-Си с налозима за претрес компјутера двоје новинара и директора вести.

Према АБЦ-у, потрага се односи на истраживање из 2017. године, познато као Авганистански досијеи, у којима су «откривене тврдње о незаконитим убијањима и недоличном понашању припадника аустралијских специјалних снага у Авганистану».

Та медијска кућа саопштила је да је серија истраживачких текстова «заснована на стотинама страница тајних докумената о одбрани које су процуриле у АБЦ» и протестовала због упада, преноси британски Би-Би-Си.

«Веома је неуобичајено да се на овај начин врше претреси државне телевизије. Ово је озбиљна ситуација, што изазива легитимну забринутост око слободе медија и адекватне контроле националне безбедности и одбрамбених питања», изјавио је директор АБЦ-ја Дејвид Андерсон.

Полиција је јуче упала у кућу новинарке Анике Сметурст, која је прошле године известила да влада разматра тајни план да шпијунира своје грађане. Њен послодавац Њуз Корп Аустралија саопштио је да упад полиције «представља опасан чин застрашивања оних који објављују непријатне истине».

Полиција је саопштила да се њихов налог односи на «наводно објављивање информација које су класификоване као службена тајна».

Јуче је и Бен Фордхам, водитељ радио станице 2ГБ, рекао је да влада истражује како је добио информације да је шест бродова са имигрантима недавно покушало да дође до Аустралије.

Нико није ухапшен у овим акцијама полиције.

Полиција је саопштила да јучерашњи и данашњи упади нису повезани, додајући да се, међутим, оба односе на одвојене наводе о објављивању поверљивих информација, супротно одредбама Закона о кривичним делима из 1914. године, што је «изузетно озбиљна ствар која има потенцијал да наруши националну сигурност Аустралије».

Тагови: ; ; ; ;