Наше светиње бранићемо голим животима, рекао је владика Јоаникије, епископ будимљанско-никшићки, поручивши да нико не очекује да ће мирно проћи намера власти преточена у Предлог закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница.

Владика је казао да се предложеним законом озакоњује отимачина и да је циљ да се црквена имовина отме на врло перфидан начин.

«Још Милански едикт, који је кључни догађај и акт у оквиру европске хришћанске цивилизације, прописује да сви људи имају право, слободу да верују како хоће и кога хоће. Свака вера има право на своју имовину и оно што је стекла кроз историју путем завештања, рада, што поседује то јој је загарантовано, и да држава у то не сме да задире. Ми се сад враћамо у праисторију, у оно време када је човек човеку био вук и када не важи никакав закон, и кад се кроз неки законски облик озакоњује отимачина. Овде је циљ да се отме црквена имовина кроз врло перфидан закон,» поручио је епископ Јоаникије.

Како је рекао, закон треба да се донесе, али он треба да буде резултат дуготрајног, пажњивог дијалога, са међусобним уважавањем Цркве и државе.

«Наш је народ вековима завештавао својој Цркви, прилагао. Завештања, последња воља, у то се не дира,» истакао је он у емисији „У жижи“ Телевизије Нови.

Владика је рекао да о томе имају повеље по зидовима светиња, и да их ни Турци нису у ништили.

«Нека не очекују да ће то тако мирно проћи. Ми ћемо бранити голим животима. Нећемо се наоружавати, бранићемо голим животима. Кад до тога дође, ту правила нема, као што нема ни у Украјини, где је власт марионета, као и код нас. Верски сукоби су најопаснији и онда више нема прави ла. Ја никог не плашим, то је једноставно тако, «поручио је владика Јоаникије.

Оенио је да је садашња власт континуитет комунистичких власти из доба 1945-1948. али да је она, како је рекао, сада метастазирала у неки облик који је још опаснији.

«Комунисти су нам одузели огроман дио имовине, али нам храмове нису дирали. Једини храм који нам је отет је Ловћенска капела. Прво га је држава изузела као споменик културе, па га после руши и на такав начин је уништена Ловћенска капела,» указао је епископ будимљанско-никшићи, додајући да је то образац предложеног закона.

Неће ударити на ћивот Светог Василија

Епископ Јоаникије је истакао да Митропоилија црногорско-приморска има беспрекоран континуитет од Светог Саве до данас.

«Најстрашнији су ти злочини који задиру у духовност. Црква има најоштрије оружје на овом свету то су истина, вера, правда, али и спремност за жртву,» поручио је он.

Истакао је да се не бави ликом и делом Мила Ђукановића и Душка Марковића, већ оним што је њихова дужност, а то је, како је рекао, обавеза да са државом успоставе дијалог.

«Коју је светињу направила црногорска држава,» упитао је он. Владика је истакао да је народ јако забринут и да ће бити тамо где и свештеници.

«Мислим да нико није луд да удари на ћивот Светог Васлија Острошког,» закључио је владика Јоаникије.

ИН4С

Тагови: ;