Министарство културе одбило петицију за обнову Његошеве капеле на Ловћену

Министарство културе Црне Горе одбило је петицију „захтев за обнову Његошеве капеле на Ловћену„, коју је преко портала „Глас грађана – е-Петиције“ поднео председник Удружења Покрет слобода народу Бошко Вукићевић.

Министарство културе одбило петицију за обнову Његошеве капеле на Ловћену

Закон прописује да свака петиција, која добије подршку најмање 3000 грађана, буде од стране надлежног министарства преточена у формалну иницијативу и предата Влади на разматрање.

„Наравно, не гајим илузије да би Влада имала позитиван став према таквој петицији, али у временима жестоких насртаја режима на имовину Православне цркве у Црној Гори сматрам да би било од изузетне важности да народ масовно подржи овакву врсту захтева,“ казао је Вукићевић.

Како, додао је он, електронски формулар не нуди довољно простора за образложење петиције, у тексту сам навео мали дио есеја моје мајке, проф. Анђелке Вукићевић – „Отпори уклањању Његошеве капеле с Ловћена“, из 1990. године:

„Уклањање капеле с Ловћена у директном је сукобу са Његошевом посљедњом вољом.

Његош је, како се добро зна, наложио својим рођацима и сарадницима као „потоњу жељу“ (његов израз) да га сахране у црквици на Ловћену (претећи проклетством и истичући да ће му последњи час бити „најжалоснији“ и да им ту жалост ставља „на душу“ ако не обећају њено испуњење). Испуњење жеље је обећано и извршено 1855. И обновљено 1925.

Уклањање капеле, односно раздвајање Његоша од капеле на Ловћену кршење је дакле последње воље, насиље над аманетом (и навлачење на себе, заслуженог, проклетства).

Аманет се мора извршити (у таквим случајевима, тј. у свим случајевима у којима није у сукобу са начелима хуманости и морала). Последња воља је закон који беспоговорно поштују позитивна права; она се не може мењати никаквим другим законима.

Једнако (тј. и независно од позитивних закона, правних прописа) аманет претпоставља највеће хумане и моралне обавезе које се не могу доводити у питање. Он је људима највећа светиња.“

Вукићевић је казао да га је Министарство културе обавестило да је петиција одбијена, уз образложење о „нужности заштите маузолеја као културног добра“.

„Морам истаћи да ни у једном делу текста своје петиције нисам помињао угрожавање маузолеја, његово евентуално уништење или измештање. Уопште, сматрам да споменике, из било ког периода они потицали и било коју идеологију они заступали, не треба уклањати нити уништавати. Они су сведочанство једног времена. Што се тиче капеле и маузолеја – ваљда је Ловћен довољно велики да има простора за обе грађевине? А Његошу је свакако место у капели, јер тако гласи његова последња жеља. Одбијање моје петиције од стране Министарства културе сматрам још једним грубим режимским угрожавањем права грађана на слободно и демократско изјашњавање, навео је Вукићевић на свом ФБ профилу.

ИН4С

Коментари: