Политика проширења је у ћорсокаку, пише бечки дневник Пресе наводећи да би алтернатива могла да буде формирање Балканске уније по узору на ЕУ.

Ако у томе успеју, земље региона могле би заједно да приступе ЕУ, додаје лист.

Реч је, наводи се, о предлогу да се однос ЕУ и Западног Балкана изнова дефинише.

ЕУ се, истиче лист, прави као да намерава да прими земље Западног Балкана, а оне као да желе да приступе, по узору на период реалног социјализма, када се као виц препричавало да су се комунистички планери привреде претварали да плаћају раднике, а радници се претварали да раде.

Међутим, ситуација није ни у једној земљи за шалу, пошто су присутни незапосленост, одлив становништва, цинична употреба историје као политички инструмент, пише бечки дневник, указујући да иако балканске земље стварају привид да ће једног дана приступити ЕУ, то, међутим, није спречило да стање на том подручју данас буде опасно, као никада од краја ратова.

Стога Пресе оцењује да је политика ширења ЕУ доживела, по том питању, неуспех.

Сада се пружа прилика за драстичну политичку одлуку, и ЕУ би могла, након избора за Европски парламент, са новим руководством, повући ручну, пошто већина грађана није заинтересована за пријем јако сиромашних и институционално преоптерећених чланица, те у потпуности одустати од намере да земље региона учини спремним за пријем.

Таква политика, подвлачи Пресе, била би историјска грешка.

Упозорења према којима би онда Кина, Русија и Турска између себе поделиле регион добила би брзу потврду, али за политичком стабилношћу Кремел, као ни Комунистичк партија Кине, или турске аутократе нису заинтересоване, те би крај тензија међу балканским народима био незамислив, указује лист.

Подвлачи да се ЕУ не може понашати по систему «далеко од очију, далеко од срца», јер се ради о проблему на самој граници Уније.

«Због тога би био потребан предлог за нови однос ЕУ и Западног Балкана. И то понудом: ви изградите у року од десет година Западнобалканску унију по идентичном узору ЕУ — укидањем граница, заједничким тржиштем са четири основне слободе, заједничком енергетском политиком, заједничком политиком у телекомуникацијама, саобраћају, све то заједно са грађанским правима», наводи Пресе.

Ради се, кажу, о стварној примени права ЕУ, као што то иначе сви кандидати кажу да желе да учине.

«Ми, ЕУ, подржавамо вас са пет пута више новца него до сада кроз приступну помоћ. То би било онда 60 милијарди евра. Толико новца Унија, иначе, годишње даје на подстицаје своје пољопривреде. И када све то успете примићемо ва све заједно, уместо по актуелно фингираном регата систему, који скрива опасност да, на пример Србија након приступа блокира пријем Албаније, или слично», истиче бечки дневник.

Наглашава да би се то могло назвати «Новим Шумановим планом», јер је изјава шефа француске дипломатије Роберта Шумана из 1950. актуелна за данашње политичке задатке на Западном Балкану.

«Европа се не може једним ударцем успоставити И није само једноставно уједињавање. Настаје кроз конкретне чињенице», подсећа лист на Шуманове речи.

Најзад, лист истиче да то нема никакве везе са поновним успостављањем коначно неуспеле Југославије.

Ради се пре свега о томе да се храбром цивилном друштву да овлашћење да своје политичаре натера на солидарност да коначно Западни Балкан учине европским, закључује се у тексту у листу Пресе.

Танјуг

Тагови: ;