Коментар Наталије Никонорове на изјаву председника Украјине у вези гранатирања подручја Новолуганског 7. јуна, 2019

Данашња изјава председника Украјине показала је да нове украјинске власти имају изузетно чудно разумевање значења и садржаја споразума из Минска. Руководство Украјине отворено изјављује да оружане снаге њихове државе намеравају да наставе војне операције против народа Донбаса, а у исто време говоре о наводној преданости дипломатском механизму за решавање сукоба.

Веома нам је жао што су слаби покушаји да се демонстрира жеља за конструктивним дијалогом од стране нових представника на недавном састанку у Минску били потпуно поражени злочинима оружаних формација Украјине. Политика Порошенка се наставља са Зеленским. У присуству међународних посредника, покушава да покажете конструктивну позицију а наредног дана изда наређење о гранатирању цивила у Донбасу. У петак, 7. јуна, извршена су масовна артиљеријска бомбардовања наших насеља Голмовски и Доломит, због чега су стамбене зграде и цивилна инфраструктура тешко оштећени. Сада смо сведоци наставка исте дволичне реторике којом су и бивше власти у Кијеву покушавале да оправдају гранатирање наше територије и прикрију неспремност да испуне своје обавезе према споразумима из Минска.

Ипак, ми и даље подстичемо украјинску страну да одустане од војног сценарија који је претходно вођство Украјине водило против наших становника. Уместо тога, потребно је усредсредити се на једини могући начин да се успостави мир у Донбасу — да се почне са спровођењем Скупа мера у координацији са сваком његовом тачком са представницима Република.

Министарство иностраних послова ДНР

Тагови: ; ; ; ; ; ;