Русија: Зеленски би требало да нареди обуставу војних дејстава у Донбасу

Председник Украјине Владимир Зеленски требало би да изда наређење да се обуставе војна дејства у Донбасу, изјавила је председница Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко.

„Први корак би био да Украјина пажљиво прочита Мински споразум, затим да повуче своју војску и нареди војницима да обуставе сва борбена дејства. Тек након тога би Кијев имао морално право да говори о наводном кршењу примирја од стране побуњеника у случају да до тога уопште и дође“, рекла је.

Подсетимо, Зеленски је претходно изјавио да ће украјинска војска „жестоко одговарати на сва кршења примирја од стране побуњеника у Донбасу, иако ће Кијев инсистирати на дипломатском нивоу поштовање режима о прекиду ватре.

По том питању огласило се и руско Министарство иностраних послова, а заменик руског шефа дипломатије Григориј Карасин рекао је да Украјина даје контрадикторне сигнале по питању Донбаса.

И представници Народне милиције Доњецке Народне Републике саопштили су да Зеленски овим изјавама охрабрује војску да крши режим прекида, ватре уместо да позива на његово поштовање.

„Сведоци смо политике дуплих стандарда Кијева. Упркос обећањима да ће се успоставити мир у Донбасу, до кршења примирја долази свакодневно“, наводе.