Кабинет за међународну комуникацију мађарске владе објавио је на Твитеру историјску географску карту Мађарске која укључује и велики део Словеније. Марјан Шарец упозорио је да се у словеначком суседству опет буде «фашизам, нацизам и сличне идеје».

 

На карти је у склопу «Велике Мађарске» и словеначко Прекомурје које је пре Тријанонског мировног уговора склопљеног након Првог светског рата припадало угарском делу Аустроугарске монархије.

Словеначки премијер Марјан Шарец упозорио је да се у словеначком суседству опет буде «фашизам, нацизам и сличне идеје», а поводом објављивања историјских карата у Италији и Мађарској, на којима су делови словеначке територије приказани као делови тих држава.

«Слеп је онај који не види да се нацизам и фашизам опет рађају и у нашем суседству», рекао је Шарец окупљенима на скупу у Брестаници, где је Друштво избеглица и прогнаника из Другог светског рата обележило дан сећања на своја ратна страдања.

«Опет се цртају географске карте и обнављају старе традиције, па чак и позиви на пописивање словеначке мањине у суседној држави, како би имала што мање права», казао је Шарец.

Он је рекао да Словенија жели да живи у добросуседским и пријатељским односима са свима у свету.

«Али, не смемо ћутати кад се опет рађају нацистичке, фашистичке и сличне идеје», казао је словеначки премијер.

«Словенија осуђује објављивање историјске географске мапе која не придоноси јачању европских вредности и добросуседским односима. Европска унија је настала као пројекат којим су превладана историјска оптерећења и мржња међу народима и државама», објавило је Министарство спољних послова Словеније на Твитеру. 

Тагови: ; ;