Према одлуци Уставног суда Молдавије, парламент републике може бити распуштен у недељу, 9. јуна.

Релевантна одлука Уставног суда донесена је приликом разматрања захтева председника државе Игора Додона о датуму евентуалног престанка овлаштења неуспелог сазива законодавног тела.

Према објашњењима судија, парламент, у недостатку коалиције, може бити распуштен 90 дана након признавања изборних резултата, што се десило тек 9. марта. Дакле, распуштање парламента може се десити сутра.

Као што је раније објавио Невс Фронт, парламентарни избори у Молдавији одржани су у фебруару, али ниједна странка у парламенту није могла добити довољан број мандата за формирање владе. Стварање прелазне коалиције такође није успело. Покушаји преговора између странака окруњени су успјехом због тешких позиција сваке од њих. Конкретно, чак и у Европској унији они су своје наде везали за савез између Партије социјалиста и проевропског блока АЦУМ. Међутим иако су били спремни да у ПСРМ-у уступају место председника парламента, у посљедњем тренутку променили су мишљење.

Упркос различитим политичким идеологијама, две политичке снаге уједињене су у жељи да ускрате моћ скандалозном олигарху Владимиру Плахотњуку и његовој Демократској странци, која се такође надала да ће се придружити савезу са својим противничким социјалистима и чак је била спремна на неке уступке. Стручна заједница верује да је таква ревност због непопуларности ДПМ-а, јер реизбор не може донети претходни резултат.

И председник Игор Додон је јасно изразио своју позицију. Он је са жаљењем приметио да су вође АЦУМ-а у највећем броју случајева остали неповерљиви. «Јасно је да за све ово не можемо формирати савез са десницом», рекао је он. — Вероватно ће бити реизбор. Сви су видели да Социјалистичка партија није отишла [на договор] са Демократском странком, што значи да ће социјалисти само побољшати своје позиције. “

У том контексту, Демократска странка је јуче организовала демонстрациони протест испред зидова парламента. Важно је напоменути да су међу демонстрантима углавном мушкарци.

Захтевамо да не буду ванредни избори, захтевамо стабилност, коментирао је новинарима лидер омладинског крила Демократске странке, Александар Кауја. Истовремено, на питање како ће се демонстрације зауставити, он је одговорио: „Зашто престати? Све је забавно и цивилизовано. » Штавише, према речима активиста, протести ће се наставити у суботу.

Поред тога, док се протест одвијао на улицама, Демократска странка је одржала хитан састанак политичког савета, након чега је потпредседник Демократске странке, Андриан Канду, отишао да да изјаву.

Очигледно чекамо превремене изборе. Намеравамо да нађемо могућности да се трошкови гласања доделе странкама које су одржане у садашњем сазиву парламента , рекао је он.

Тагови: ; ;