Ђукановић: СПЦ омета пут ка ЕУ, обновићемо црногорску цркву

Председник Црне Горе Мило Ђукановић оптужио је Српску православну цркву да покушава да чува инфаструктуру велике Србије и да омета европски пут Црне Горе, те најавио обнову Црногорске православне цркве.

Ђукановић: СПЦ омета пут ка ЕУ, обновићемо црногорску цркву

Ђукановић, који је председник Демократске партије социјалиста, оптужио је СПЦ да покушава да опструише европска хтења и амбиције савременог црногорског друштва, трудећи се да тако чува свој верски монопол у Црној Гори.

„СПЦ жели да опструише успостављање правне државе и да и даље настави да користи оно што јој не припада сагласно правном систему државе. На тај начин покушава да исправља оно што су, како то они мисле, кратковиде ововремене политике. То саопштавају и врло јасно кажу да државе настају и нестају, а црква је старија од свега тога“ – рекао је Ђукановић.

Он је на изборној конференцији ДПС-а у Никшићу оптужио СПЦ да данас у Црној Гори покушава да чува инфраструктуру велике Србије, те додао да је „прича о прекограничним епархијама супротна основним принципима православне организације свуда у свијету“.

„Они верују да је Црна Гора грешком постала независна и да ће нас време довести до спознаје те грешке и потребе да опет покренемо изградњу велике Србије. Морамо, наравно, својом постојаношћу, одлучношћу и визионарством да им кажемо да од тога нема ништа“ – рекао је Ђукановић.

Он каже да ће врло предано радити на „обнови аутокефалне ЦПЦ у потпуном дослуху са основним принципима на којима почива демократска Црна Гора и са основним програмским начелима ДПС, као темељног ослонца савремене државе“.

Ђукановић је рекао да неће дозволити да „савремена Црна Гора живи под диктатом једне верске организације која представља реликт прошлости, иако не може да схвати да је то време одавно прошло“.

Коментари: