Лидер молдавског покрета «За слободну отаџбину» Игор Тулицев говорио је за портал «НСН» како разрешити новонасталу кризу у Молдавији.

Уставни суд Молдавије пренео је дужности председника Павелу Филипу. Одлука је донесена са циљем да се смени парламентарни одбор и да се распишу ванредни избори. Одговор на поступке Уставног суда биће «спољна и унутрашња мобилизација», рекао је шеф државе. «Ово је очајнички корак — да се користи контролисани Уставни суд како би се још више узурпирала власт», рекао је Додон и назвао земљу «окупираном државом», пише Газета.ру.

У суботу је проруска Социјалистичка  партија Молдавије и проевропски блок АЦУМ формирала институционалну већину, а након три месеца чекања, земља је добила нову владу. Уставни суд је ове одлуке прогласио незаконитим, парламент је одговорио тако што је прогласио покушај да се  узурпира власт и усвојио декларацију да је Молдавија окупирана држава.

Лидер молдавског покрета «За слободну домовину» Игор Туланцев, у интервјуу за НСН, сугерисао је да ће изабрани председник и нова коалиција политичких снага, које су укључивале Социјалистичку партију и блок АЦУМ, моћи да превазиђу сукоб са Демократском странком коју предводи бизнисмен Владимир Плахотљук за кога се сумња да извози преко 37 милијарди рубаља из Руске Федерације.

“У условима окупиране државе, кајва је Молдавија, како је објавио нови парламент, погрешно је сматрати Уставним судом као легитимним телом. Данас, легитимна власт треба да оцењује одлуке Уставног суда , корак по корак — корак по корак како би се заокружио. Мислим да ће се то догодити. Урађено је све што треба урадити да би се опозиција уклонила. Главно је да нове снаге не треба да се плаше и да се ударе, да се не плаше фабрикованих компромисних материјала, који су већ бачени у јавни простор ”, истакао је стручњак.

Игор Туланцев сматра да ће нова влада у Молдавији моћи да се одупре својим претходницима захваљујући међународној подршци.

„Најважнија ствар која се десила у политичком животу Молдавије је подршка садашње владе (уније блока АЦУМ и социјалистичке партије) од главних међународних партнера: САД, Русије, ЕУ. Заправо, међународна заједница је легитимирала нову законску власт. Стога, све акције Демократске странке и њеног лидера Владимира Плакхотњука да спрече нову владу у испуњавању својих дужности, сматрат ће се покушајем да се преокрене или узурпира власт. И то је главна ствар у данашњим условима ”, рекао је шеф молдавског јавног савета“ За слободну домовину ”.

Раније су експерти у емисији НОС-а дали прогнозе о промјенама односа земаља након парламентарних избора у Молдавији.

Тагови: ;