Американци објавили снимак „ризичног понашања“ Руса: Они се сунчају, док ми кочимо! (ВИДЕО)

Америчка морнарица објавила је снимак за који тврди да је доказ да је за судар који се умало догодио између америчке крстарице „Ченселорсвил“ и руског разарача „Адмирал Виноградов“, крива руска ратна морнарица, а не америчка, будући да се на снимку види како се руски морнари сунчају на палуби.

Американци објавили снимак "ризичног понашања" Руса: Они се сунчају, док ми кочимо! (ВИДЕО)

Морнарица САД је у петак ујутро поделила на друштвеним мрежама два видео снимка, дужине око три минута, који приказују напете тренутке када је руски разарач направио оно што су вође Седме флоте САД назвале „небезбедним маневром“, присиљавајући „Ченселорсвил“ да своје моторе окрене уназад, пренео је портал military.com.

На првом снимку се виде мушкарци без мајица на палуби руског разарача класе Удалој, „Адмирал Виноградов“, који се како се чини, сунчају на крми разрача, док се бродови опасно приближавају један другом.

Званичници америчке морнарице навели су да је руски ратни брод дошао на око 50 метара од „Ченселорсвила“, што је довело у опасност брод и посаду.

„Ова небезбедна акција приморала је „Ченселорсвил“ да покрене у потпуности моторе уназад и маневрише како би избегао судар“, наводи се у саопштењу Седме флоте.

Бивши заповедник руске морнарице адмирал Валентин Селиванов рекао је за руске медије да постоји „време за рат и време за сунчање“.

„Источно Јапанско море. Наш брод у покрету на отвореном мору… Морнари и официри су ручали. Они су на на паузи после ручка, поносни што служе своју земљу“, додао је адмирал.

Ипак, како је додао, они нису у стању рата.

„И наравно, ако се један сунча, сунчаће се и други. И да, ако се сунчате, морате да се скинете ако хоћете да поцрните“, закључио је адмирал, пренео је Спутњик интернешенал.

Претходно је Руска Пацифичка флота саопштила да је Москва уложила протест команди војске САД након што је, како је тврдила, америчка крстарица омела пролазак разарачу „Адмирал Виноградов“, пришавши му на око 50 метара.

Коментари: