Читаку: Красношченков помогао Србима у подизању барикада; Полански: Читаку лаже, ни име не уме да му тачно изговори

Амбасадорка тзв. државе Косово у Вашингтону Вљора Читаку оптужила је службеника Унмика, руског држављанина, Михаила Красношченка да је користећи званично возило УНМИК-а, помагао подизање барикада и спречио акцију косовске полиције у Зубином потоку.
Читаку: Красношченков помогао Србима у подизању барикада; Полански: Читаку лаже, ни име не уме да му тачно изговори

Она је на седници СБ УН о КиМ рекла да је Красношченков „донео моторну тестеру, како би оборио дрвеће на пут и спречио пролазак косовске полиције“. Такође, Читаку тврди да је он одбио да сарађује и да није хтео да покаже легитимацију.

„До сада, ни једном службенику УН на Косову се није ништа десило нити је био мета претњи или застрашивања“, рекла је Читаку.

Рекла је да је он потом ухапшен и одведен у полицију те да му је понуђена лекарска помоћ, истовремено тврдећи да она има извештаје из болнице у Митровици да му није било „ништа озбиљно“.

Читаку је у име приштинских власти затражила међународну истрагу о овом инциденту за који је рекла да нема никакве везе са Мисијом УН ни мандатом Руса.

Она је рекла да је особље УН било упозорено пред полицијску акцију и да је добило инструкције да раде од куће тог дана. Истовремено је одбацила оптужбе да приштинске власти намерно таргетирају особље Унмика.

Читаку је захвалила Уједињеним нацијама, поводом 20. годишњице Резолуције 1244, на, како је казала, „помоћи у изградњи најмлађе европске демократије“ и затражила укидање те мисије.

Она је подсетила на улогу специјалног изасланика генералног секретара УН Мартија Ахтисарија, као и да је Међународни кривични суд и то „на захтев Србије“ закључио да косовско проглашење независности није супротно међународном праву.

„Независност није производ покрета сецесионизма, независност је продукт деколонизације“, рекла је Читаку.

Она је рекла да је Приштина захвална Унмику за улогу у првим годинама мандата али да више не види разлог за његово даље присуство на Косову.

„Може ли било ко да ми каже шта је данас посао Унмика на КиМ, са толико проблема широм света?“, запитала је она и рекла да би ресурси додељени Косову могли да се искористе боље негде другде.

Читаку је рекла и да Приштина жели дијалог али без услова оптуживши Београд да је он тај који условљава дијалог.Тврди и да је једини разлог неформирања Заједнице српских општина тај што Београд констролише локалне Србе и што им је речено да напусте радну групу за израду статута.

Према њеним речима, једино влада у Београду врши притисак на косовске Србе.

Читаку је такође оптужила Србију да води кампању „дехуманизације“ косовских грађана, а поменувши недавну изјаву премијерке Ане Брнабић о „људима из шуме“, поручила је да ти људи Косово чине поносним те да су заштитили своје вољене од српске агресије.

Читаку: Красношченков помогао Србима у подизању барикада; Полански: Читаку лаже, ни име не уме да му тачно изговори

РУСКИ АМБАСАДОР: ЧИТАКУ ЛАЖЕ УМЕСТО ДА СЕ ИЗВИНИ

Заменик амбасадора Русије при УН Дмитри Полански оптужио је косовску амбасадорку Вљору Читаку да лаже и инсинуира како би оправдала полицијску акцију на северу КиМ 28. маја.

„Незаконита акција је тако очигледна… Косовска полиција је извршила инвазију на север Косова. Руски службеник при мисији УН је пребијен, а Читаку нам је понудила верзију догадаја која се противи логици. Чак није успела да тачно да изговори његово име“, рекао је руски дипломата на седници СБ УН на којој се говори о ситуацији на КиМ.

Полански је рекао да је Русија очекивала извињење Приштине.

Навео је да је службеник УНМИК-а Михаеил Красношченко претучен и ухапшен док је обављао своју дужност, а да је Читаку изнела приштинску верзију полицијске акције која није логична.

„Да ли и сами верујете у те бесмислице“, упитао је Полански и додао да постоје фотографије, али и снимци на интернету који показују шта се заиста десило.

Он је оценио да акције косовске полиције нису имале за циљ борбу против корупције и криминала, већ да је Приштина желела да покаже да може да преузме север, будући да то није успела неколико дана раније, на изборима на којима је победила Српска листа.

Навео је да је Приштина почела кампању против УН и Русије чији је циљ да се дискредитује УНМИК како би отишао са КиМ, али и да се одбрани такозвана држава Косово.

Он је истакао да је руска позиција позната, да се та земља залаже за комрпомисно решење засновано на Резолуцији 1244, те истакао да је деструктивно уводити рокове за коначно решење.

„Потребно је да се обе стране договоре, а да то одобре и СБ УН. Нема алтернативе дијалогу Београда и Приштине“, истакао је Полански.

Он је критиковао то што амерички амбасадор није устао у одбрану дипломатског имунитета који уживају службеници мисија УН, те подсетио да припадници мисија Ун не подлажу међународном праву, као и да уживају потпуни имунитет.

„Сведоци смо фабрикованих прича о руским шпијунима“, рекао је руски дипломата.

Он је поставио питање и о „тајновитим активностима“ које се, како је навео, одвијају унутар америчке базе Бондстил.

 

 

Коментари: