Експлозија емоција преплавила је Марка Чамберса, градоначелника Карбон Хила у Алабами.


Он је објавио слику на Фејсбуку говорећи: «Живимо у друштву у којем нас хомосексуалци уче моралности, предавања трансвестита о људској биологији, дечје убице нам говоре о људским правима, а социјалисти нас уче економији.» Један од његових пријатеља је рекао: «Сексуалне мањине имају више права него већина. Бојим се да помислим у којој ће земљи моја унуци живети ако се не променимо. И мислим да би то могло довести до револуције.» Шамберс је врло оштро одговорио на коментар: «Једини начин да се то промени је уништење проблема. Знам да је лоше рећи тако, али без да их убијемо, нема начина да се поправи ситуација.»

Настала је бука и градски гувернер је уклонио свој пост. У интервјуу за ВБРЦ, он је рекао: «Никада нисам рекао ништа о хомосексуалним убиствима или тако нешто.» У разговору са новинарима, Шамберс је такође прешао преко миграната, назвао их «незахвалним» и додао да су «заробили Сједињене Државе». Касније се Чамберс испричао и рекао да су његове речи извучене из контекста. На пример, публикација је изашла случајно — он је само хтео да пошаље поруку пријатељу у личној кореспонденцији.

Упркос чињеници да су моје речи извучене из контекста и да нису биле адресиране на ЛГБТ заједницу, знам да је погрешно тражити убиство било кога другога. Ја ћу учинити све да то буде боље место за боравак. Немам довољно речи да изразим како се кајем. Надам се да ће грађани и сви они који су ранили моје речи прихватити моје извињење, пише он.

Активисти за људска права у Алабами назвали су речи градоначелника Карбон-Хила «ужасним, бескрупулозним и неприхватљивим». ЛГБТ активисти су захтевали тренутну оставку Шамберса.

Карбон Хил је мали рударски град 240 километара северно од Монтгомерија, главног града Алабаме. 2 хиљаде становника (деведесет посто су белци), што чини тридесетак цркава. Марк Чамберс изабран за градоначелника 2014. године.

http://zavtra.ru

Тагови: ; ;