Собрање Републике Северне Македоније потврдило је на данашњој седници оставку на место посланика бившем премијеру и политичком азиланту у Мађарској Николи Груевском, јавила је МИА.

Груевски је поднео оставку на место посланика у Собрању, након што је комисија за мандатно-имунитетна питања покренула поступак и усвојила предлог о одузимању његовог посланичког мандата због неоправданог одсуства у раду Собрања дужег од шест месеци.

Он је прошле недеље, путем нотарског заступника, на мађарском језику поднео оставку.

Недељу дана су трајале спекулације и оптуживања између власти и опозиције о томе да ли Груевски има право да поднесе оставку без личног присуства и изнетог образложења у Собрању.

Док је ВМРО-ДПМНЕ сматрао да је оставка легитимна и да не представља преседан у пракси, из владајућег Социјалдемократског савеза наводе да посланик оставку мора да поднесе лично на седници Собрања, где мора и да је образложи.

Никола Груевски, који је осуђен на двогодишњу затворску казну у случају „Тенк“ због процедуре у вези са куповином блиндираног „мерцедеса“ за потребе македонске владе, напустио је Северну Македонију дан пре него што је требало да се јави у скопски затвор на одслужење затворске казне.

Он се након расписивања националне и међународне потернице јавио из Будимпеште путем Фејсбука, где је написао да је одлучио да напусти земљу због претњи смрћу, а које би, како је уверен, биле реализоване управо у затвору.

Собрање је потврдило и оставку посланика из владајуће већине Павла Богоевског, који је поднео оставку након објављеног телефонског разговора у коме наручује канабисово уље.

Из опозиционог ВМРО-ДПМНЕ сматрају да је Богоевски недостојан да обавља посланичку функцију, као и да треба кривично да одговара због трговине наркотицима.

Тагови: ; ;