Харадинај: Без оквира споразума нема логике настављати дијалог

Косовски премијер Рамуш Харадинај изјавио је да је неопходан оквирни споразум о чему Београд и Приштина треба да разговарају, како би био покренут дијалог.

Рамуш Харадинај, Фото: АП

Након седнице владе, Харадинај је на прес конференцији говорио о париском самиту, рекавши да је могуће да не буде одржан, одбацивши одговорност приштинске стране.

„Веома је важно да имамо активну позицију као Косово. Радили смо као Косово, у нашем ставу, о темама. Што се нас тиче, париски самит може да буде одржан. Мислимо да је за напредак потребан оквирни споразум о темама које треба да усагласимо. Не само пред Париз, који се можда неће десити, не због Косова, већ и у јесен ако се дијалог врати новом високом представнику након Могеринијеве, потребан је оквир да би се знало шта треба учинити у дијалогу. Без овог оквира узајамног признавања Косова и Србије, са елементима, нема логике“, рекао је Харадинај.

Он је навео да између Београда и Приштине постоји споразум о интегрисаном управљању границама и да „не може да разуме зашто се питање граница још разматра“.

„Косово и Србија имају споразум за ИБМ од 2013. ИБМ ј еинтегрисано управљање границом. Питате се о којим границама је реч? Имамо их за ИБМ. Имамо договор. ЕУ је такође инвестирала. Постоје и међуграничне зграде. Косово и Србија имају напредне односе у интегрисаном управљању границама. Имамо међународне споразуме. Па, Косово се не може вратити и поново отворити ИБМ. То је споразум који треба да се спроведе“, рекао је Харадинај.

Због тога, сматра он, потребан је оквирни споразум о ономе о чему ће се разговарати у дијалогу.

Тврди, да би, „то би била гаранција“ да ли ће доћи до дијалога или не.

„Нема потребе за дијалогом о туризму, већ за оквирним споразумом о ономе о чему ћемо говорити. Не знам зашто би неко требало да разговара са мном о границама Косова када смо потписали ИБМ. Зашто говорити, зашто смо се онда бавили тим питањем“, изјавио је Харадинај.

„Унмик непотребан“

Попут других представника централних институција у Приштини, и Харадинај тврди да је УНМИК мисија на Косову непотребна.

„Стање данас је редовно, као и свакој држави у свету и немамо потребу за таквом мисијом“, рекао је Харадинај, додајући, међутим, да је другачији однос према НАТО-у и Кфору.

„Циљамо ка чланству у НАТО-у, ми смо заинтересовани за стално присуство НАТО-а у нашој земљи. Верујемо, пошто ћемо и ми бити НАТО, наше присуство у НАТО-у би било заувек и присуство НАТО-а на Косову би било заувек. То је наш циљ“, објаснио је косовски премијер.

Каже да је „ових дана најбољи тренутак да се покаже спремност за трајни мир међу свима у нашем регион.

„Мислим да су и Косово и Србија ту, тај трајни мир заувек би требало да буде будућа вредност нашег региона и наших народа. Прошлост је била трагична, нећемо то заборавити, али битно је то да покажемо храброст за трајни мир. НАТО је додатна гаранција за мир за све нас и због тога је добра вест о сталном присуству НАТО-а не само за Косово већ и за цели регион“, подвукао је Харадинај.

АНДРИЈА ИГИЋ

РТС

Коментари: