Социолози из Центра Левада приметили су флуктуације јавног мњења у Русији у погледу будућности народних Република Доњецк и Луганск: први пут од априла 2014. године, број присталица присаједињавања тог региона Руској Федерацији приметно се повећао.

Према изјави за медије Левада Центра, коју је преноси Интерфакс, опцију да југоисток постане независна држава изабрала је већина испитаника — 29%.Овај одговор је најпопуларнији у Русији од маја 2014. године.

Опција да је југоисток постане део Русије приметно је одабрало 27% испитаника. Највећи број присталица овог одговора у анкетама Левада Центра био је у марту 2014. године — 48%, али је онда показатељ нагло пао, а у претходној анкети из марта 2017., 21% испитаника је тако одговорило.

Опцију «Да остане у саставу Украјине, али да добије већу независност од Кијева» изабрало је 17%. Стопа одговора се постепено смањује од марта 2015. године (27%), док је последње слично истраживање у марту 2017. године — 21% испитаника изабрало ту опцију.

Најуочљивији раст је показала опција „Да остане у саставу Украјине али под истим условима као до кризе“ — коју је изабрало 14% испитаника.

Такође, Центар Левада је упитао Русе о њиховом мишљењу о поједностављеној процедури за издавање пасоша Руске Федерације грађанима Украјине — пре свега, становницима југоистока земље.

Према саопштењима за медије, велика већина испитаника подржава ову одлуку — 33% је одговорило да „у потпуности подржава“, 37% — „скоро потпуни подржавају“, 12% — „скоро и не подржавају“, 10%. — «не подржавам уопште». 7% испитаника је било тешко да да одговор.

Поред тога, од испитаника је тражено да одговоре на питање шта би, по њиховом мишљењу, биле најважније последице таквог корака. Упркос позитивној процени одлуке, многи учесници сматрају да ће то «додатно оптеретити руски буџет» (36%) и «погоршати тензије између Русије, Украјине и западних земаља које је подржавају» (26%). Ипак, 22% је изјавило да ће “ово бити корак за решавање односа између Русије и Украјине” (3% је одабрало опцију “друго”, још 13% је било тешко одговорити).

Тагови: ; ; ; ; ;