Кијев тражи од Хага право на производњу гаса у Црном мору

Представница Кијева на саслушању у Хагу Елена Зеркаљ затражила је да се Украјини дозволи добијање гаса у Црном мору.
Кијев тражи од Хага право на производњу гаса у Црном мору

Према речима Зеркаљеве, Москва је одузела Кијеву приступ нафти и гасу у Црном мору, а од пролећа 2014. године Русија је извукла „више од девет милијарди кубних метара природног гаса“ у тој области.

„Међутим, наше власти покушавају да обезбеде енергетску независност развијањем домаће производње природног гаса. Потребна количина, од пет до шест милијарди кубних метара гаса годишње, могла би бити покривена нашим ресурсима у Црном мору“, оценила је она.

Осим тога, украјинска страна је одбацила приговоре Русије на надлежност Међународног суда правде. Како је изјавила Зеркаљева, Керчки мореуз је међународни, а суверенитет Украјине на Криму није упитан.

У Хагу од 10. до 14. јуна трају саслушања у оквиру поступка који је 2016. године покренула Украјина против Русије на основу Конвенције УН о поморском праву.

Конкретно, тужба се односи на права Кијева на минералне и живе ресурсе у Црном и Азовском мору, пловидбу у Керчком мореузу, заштиту морске средине и подводне културне баштине. Украјина тражи да се прекине са нарушавањем права и надокнади нанета штета.

Спутњик

Коментари: