Салвини уверен да ће Италија успети да постигне буџетски договор са ЕУ

Италијански вицепремијер Матео Салвини изразио је уверење да ће Рим бити у стању да постигне договор са Европском унијом о италијанским јавним финансијама.

Салвини уверен да ће Италија успети да постигне буџетски договор са ЕУ

Салвини би  требало да се састане са другим потпредседником Владе Луиђијем ди Мајом из „Покрета пет звездица“ и премијером Ђузепеом Контеом, који је поновио своју претњу да ће поднети оставку ако двојица коалиционих лидера не успеју да постигну компромис у буџетском спору са Бриселом, преноси агенција Ројтерс.

„Последња ствар коју желимо да урадимо јесте да уђемо у сукоб са Европом. Једина ствар око које нисам спреман на компромис јесте потреба да се смањи стопа незапослености у Италији“, рекао је Салвини на конференцији за новинаре.

„Верујем да је и у интересу Европе да има Италију која функционисе а не Италију која посрће, те сам уверен да се међу разумним људима може постићи споразум“, навео је Салвини.

Италија је пред опасношћу да против ње буде покренут дисциплински поступак због дуга од 2.300 милијарди евра, који је готово 1,3 пута већи од њеног БДП-а, што је други највећи ниво дуга у еврозони после Грчке.

Коментари: