Ципрас: Напокон имамо свој план

Грчки премијер Алексис Ципрас истакао је да грчка влада има луксуз да први пут након деценије представи свој план за наредне четири године, програм који ће одобрити грчки народ на предстојећим изборима, а не „европска тројка грчких зајмодаваца“.

Ципрас: Напокон имамо свој план
Алексис Ципрас ( фото : Лола Ђорђевић)

Представљајући изборни програм владајуће Сиризе, Алексис Ципрас је рекао да је све то могуће само зато што је његова влада ослободила земљу од меморандума о зајму, када су, како је рекао, многи мислили да у томе неће успети, преноси АНА-МПА.

„Грчка више није земља у стечају. Сада имамо прилику да вам представимо наш план за будућност Грчке, не само за малобројне и елиту, већ за све Грке“, нагласио је Ципрас.

Грчки премијер је рекао да разуме љутњу, замор и разочарање бирача, те их је позвао да се присете где је била Грчка пре четири године.

„Само грчки народ може да одлучи да ли ће Грчка наставити да се креће напред или да се врати у тешке и драматичне године“, рекао је Ципрас, објашњавајући да ће народ или задржати Грчку у својим рукама или ће је вратити онима који су је довели до банкротства.

Ципрас је критиковао главну опозициону странку Нову демократију, рекавши да њихов програм данас није ништа другачији. „Шта су променили у свом програму и зашто мисле да ће успети да заврше оно што никада нису учинили? Зашто нису покренули развој и пореске олакшице када су били на власти“, упитао је Ципрас.

Лидер опозиционе Нове демократије Киријакос Мицотакис, међутим, каже да су резултати гласања 26. маја на европским изборима приморали Ципраса да распише превремене парламентране изборе.

„Седмог јула грчки народ ће окончати политичку промену која је земљи потребна толико дуго и која ће коначно донети раст и просперитет за све Грке“, наводи се у саопштењу Нове демократије.

Председник Грчке Прокопис Павлопулос у понедељак је прихватио захтев грчког премијера Алексиса Ципраса за расписивање превремених парламентарних избора који ће бити одржани 7. јула.

Ципрас је најавио превремене изборе у Грчкој након губитка на изборима за Европски парламент и локалним изборима у Грчкој на којима је освојио скоро десет одсто мање гласова у односу на опозициону Нову демократију.

Танјуг

Коментари: