Турским пилотима забрањено да се обучавају на Ф-35

Турским пилотима забрањено је да лете и обучавају се на борбеним авионима Ф-35 у америчкој ваздухопловној бази у Аризони, објавио је Пентагон.
Турским пилотима забрањено да се обучавају на Ф-35

Британска агенција Ројтерс наводи да је Пентагон издао саопштење у време када Вашингтон појачава притисак на Анкару да одустане од куповине руског одбрамбеног система С-400.

Портпарол Пентагона потпуковник Мајк Ендрјус рекао је да је америчко Министарство одбране „упознато да турски пилоти више не лете“.

Вршилац дужности америчког министра одбране Патрик Шанахан рекао је турском колеги да турски пилоти који се већ налазе у САД могу ту и остати до краја јула.

Британска агенција је недавно, позивајући се на изворе америчке администрације, јавила да су САД одлучиле да обуставе даљу обуку турских пилота за управљање авионима Ф-35.

Сергеј Чемезов, руководилац руског државног конгломерата Ростека, изјавио је пре четири дана да ће Русија за два месеца почети Турској да испоручује противракетне системе С-400.

Како је јавила агенција Интерфакс, Чемезов је рекао и да је Русија окончала обуку турских стручњака за коришћење система С-400.

Танјуг

Коментари: