Саветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон потврдио је да су Сједињене Америчке Државе ангажоване у офанзивним сајбер-операцијама у иностранству како би показале Русији и другим земљама да ће „платити цену“ за своје мешање у америчке послове.

Бела кућа је прошле године уклонила ограничења против офанзивног хаковања како би показала непријатељима као што је Русија да ће за сваки покушај мешања у америчке изборе или извођења других сајбер-операција против Сједињених Америчких Држава платити цену.

„Сврха тога је да се Русији или било коме другом ко се бави сајбер-операцијама против нас каже: Платићете цену ако установимо да то радите. И наметнућемо вам трошкове све док не схватите да је није вредно да се употребљава сајбер против нас“, рекао је Болтон.

Говорећи на конференцији за новинаре у Вашингтону, Болтон је такође потврдио да је нови самит између председника Трампа и лидера Северне Кореје Ким Џонг Уна „потпуно могућ“ ако је Пјонгјанг спреман за то.

Сједињене Америчке Државе и њени савезници више пута су оптужили Русију да изводи агресивне кибернетичке операције против других држава. Москва је негирала те оптужбе и позвала на међународну сарадњу у области сајбер-безбедности, а такође је одбацила оптужбе о мешању у изборе наглашавајући да нема доказа који би их потврдили.

Спутњик

Тагови: ; ;