Јункер: То што неки предвиђају на Западном Балкану није оствариво

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер је након разговора са премијером Албаније Едијем Рамом изјавио да „нема смисла антиципирати то што неки предвиђају на Западном Балкану између Албаније и Северне Македоније“.

Јункер: То што неки предвиђају на Западном Балкану није оствариво
Жан Клод Јункер (фото: Лола Ђорђевић)

„То није оствариво и само би нашкодило процесу уједињења континента“, оценио је Јункер.

Председник Европске комисије тако је одговорио на питање које је Танјуг упутио Рами, а које се односило на наговештаје о уједињењу Албаније и Косова, али и могућност да Северна Македонија, за разлику од Албаније, добије датум за почетак приступних преговора.

Новинарима у Бриселу се у првом тренутку учинило да је Јункер, одговарајући на питање о идеји уједињења Албаније и Косова, направио лапсус заменивши „предвиђања између Албаније и Косова“ са „предвиђања између Албаније и Северне Македоније“.

На молбу Танјуга да појасни о чему је тачно говорио Јункер и да ли је у питању лапсус, портпаролка Европске комисије Маргаритис Шинас нагласила је да се одговор председника Европске комисије „јасно односио на Северну Македонију“.

Премијер Албаније Еди Рама је, одговарајући на питање Танјуга о његовом честом помињању уједињења Тиране и Приштине, одговорио да он сања „о нечем већем“ и додао да то није „велика Албанија“ већ велика ЕУ са Србима, Македонцима и Албанцима заједно у њој.

Коментари: