Макрон долази у Србију 15. јула

Најављујући посету француског председника Емануела Макрона Србији у јулу, „Политика“ пише данас да је за нашу земљу изузетна част што француски председник долази одмах након највећег државног празника Француске, 14. јула, те да то показује да Париз жели значајно да појача своје присуство у нашој земљи и региону.

Макрон долази у Србију 15. јула

Француски председник боравиће у посети Србији два дана — 15. и 16. јула — као гост председника Србије Александра Вучића, а чињеница да је реч о дводневној посети, наводи лист, сведочи о жељи француске стране за потврђивање и даље јачање добрих односа, укључујући и све развијенију економску сарадњу и годишњу размену која достиже милијарду евра.

Лист подсећа и на то да посета долази у важном тренутку, будући да је Београд изложен огромним притисцима у вези са КиМ, те наводи да је представница Француске на седници СБ УН у Њујорку пре два дана имала балансиранију реторику у поређењу с другим западним државама које признају независност Косова.

Све то, напомиње лист, сведочи да би Париз могао да буде отворенији за предлоге српске стране када је реч о постизању компромисног решења.

Првобитно је посета Макрона била најављена за почетак децембра 2018. али је померена због побуне „жутих прслука“ у Паризу и низу других градова.

Коментари: