Нереди у Хонгконгу: Демонстранти блокирали улице, полицију гађају циглама (видео)

Полиција Хонгонга је применила гас и пендреке у сукобу са демонстрантима који се противе измени закона о екстрадицији, јављају медији.

Демонстранти су блокирали улице око зграде парламента и полицију гађају циглама. Има повређених.

Екипе Хитне помоћи збрињавају повређене, а локални медији јављају да су демонстранти ипак успели да уђу у један део парламента, те их полиција сада тера напоље.

​На Твитеру су се појавиле тврдње и фотографије да је полиција пуцала на демонстранте. Званичници су, наводи Ројтерс, потврдили да су коришћени гумени меци.

У Хонгконгу се данима одржавају протести због увођења новог закона о екстрадицији.

Измене закона треба да поједноставе процедуру за сваки појединачни случај за одобравање изручења тражених осумњичених другим земљама, укључујући матичну земљу Кину, Макао и Тајван, поред 20 земаља са којима Хонгконг већ има споразум о екстрадицији. Гласање о Закону заказано је за 20. јун.

​Противници усвајања предложеног закона сматрају да оптужени у кинеском правосудном систему неће имати иста права као у Хонгконгу.

Хонгконг, бивша британска колонија, враћен је Кини 1997. године, уз гаранције аутономије и слободе, укључујући посебан правни систем.

Коментари: