Министри иностраних послова Србије и Италије Ивица Дачић и Енцо Миланези оценили су да су политички односи две земље стабилни и веома развијени, и да постоји интерес да се политички дијалог интензивира кроз билатералне посете на високом нивоу, као и за проналажење заједничког интереса за јачање регионалне сарадње, инфраструктурног повезивања, европских интеграција и безбедности.

Како се наводи у саопштењу Министарства спољних послова Србије, у сусрету у Трсту, на маргинама састанка министара спољних послова Централно-европске иницијативе (ЦЕИ), Дачић је подсетио да се ове године обележава јубилеј – 140 година од успостављања дипломатских односа и 10 година стратешког партнерства две земље.

Он је захвалио на континуираној и недвосмисленој подршци Италије, која је и заговорник проширења ЕУ, у процесу евроинтеграција Србије и региона Западног Балкана.

Дачић је поновио интерес Србије за даље унапређење економске сарадње са Италијом, као једном од најразвијенијих области односа две земље.

Он је такође информисао министра Миланезија о актуелној ситуацију у региону и дијалогу Београда и Приштине, нагласивши да је Србија посвечена дијалогу упркос неразумним потезима Приштине.

Министар Миланези је изразио задовољство нивоом билатералне сарадње са Србијом, која се одвија без отворених питања.

Поред редовне размене мишљења о темама од обостраног интереса, посебно је издвојио област билатералних економских односа и пренео да италијанске компаније настављају да показују интерес за инвестирање у Србији.

Он је, такође, прихватио позив министра Дачића да у најскорије време посети Србију.

Дачић и Миланези су потврдили наставак политичког дијалога, уз интензивирање економске сарадње у наредном периоду, додаје се у саопштењу српског МСП-а.

Тагови: ; ; ;