Тројица мушкараца, укључујући полицајца, осуђена су на доживотну казну затвора за отмицу, силовање и убиство осмогодишње девојчице Асифе, припаднице муслиманске номадске заједнице у индијском делу Кашмира.

Још троје окривљених, сви полицајци, добили су петогодишње затворске казне због уништавања доказа, док је један од оптужених ослобођен због недостатка доказа, пренела је агенција АП.

Осмом осумњиченом, малолетнику, биће суђено у суду за малолетна лица.

Тај случај изазвао је протесте и сукобе у и иначе подељеном Кашмиру.

Асифа је била део заједнице Гујар Бакарвал, групе муслиманских номадских сточара у регији. Према наводима оптужнице, она је чувала поније своје породице у шумама подножја Хималаје када је отета у јануару 2018. године.

Одвели су је у село у округу Катхуа где је била заточена у хиндуистичком храму и сексуално злостављана пет дана. Затим је задављена и тучена до смрт каменом. Њено тело је касније пронађено у оближњој шуми.

Полиција каже да је отмица девојчице део плана за уклањање Бакарвала из тог подручја, где је последњих година дошло до сукоба између муслиманских номада и локалних Хиндуса због спорова око земљишта.

Отац девојчице рекао је телефоном за америчку агенцију да би окривљени требало да буду осуђени на смртне казне вешањем.

«Наша породица пролази кроз пакао. Наша срца крваре. Ове звери треба да висе», рекао је отац.

Тужилаштво је саопштило да намерава да се жали вишем суду и да тражи смртну казну за тројицу окривљених који су осуђени на доживотну казну затвора.

Породична кућа несрећне девојчице,фото АП

Осуђени су припадници верске заједнице хинду, а на хиљаде чланова радикалне хинду групе је протестовало и тражило њихово ослобађање.

Индију потреса серија случајева силовања последњих година, укључујући групна силовања и убиства жртви.

Случај који је скренуо пажњу светске јавности догодио се 2012. године када је група мушкараца силовала и претукла студенткињу у аутобусу у Њу Делхију, а која је касније у болници преминула од задобијених повреда, подсећа америчка агенција.

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;