Туск: Још без одлуке о почетку приступних преговора са Скопљем

Председник Европског Савета Доналд Туск оценио је да је Северна Македонија учинила све што се од ње тражило на путу евроинтеграција, али је додао да све државе чланице нису спремне да наредних дана донесу одлуку о почетку приступних преговора са Скопљем.
Туск: Још без одлуке о почетку приступних преговора са Скопљем

Туск је након састанка са новим председником Северне Македоније Стевом Пендаровским изјавио да је Скопље у последње две године испоручило све праве политичке сигнале које ЕУ очекује од земље кандидата почев од демократских избора, проевроатлантске орјентације до међуетничког помирења и поправљања односа са суседима.

„Као председник Европског савета не желим да прејудицирам одлуке ЕУ. Учинили сте све што се од вас очекивало. Али желим да будем искрен са вама: нису све државе чланице спремне да донесу одлуку о отварању преговора наредних дана“, изјавио је Туск.

Туск верује да одлука ЕУ може бити само покретање приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом у складу са препоруком Европске комисије.

„Није питање ако већ када“, поручује Туск уз оцену да зна да је за постизање консензуса међу 28 држава чланица понекад потребно више времена. „Али нема сумње да је место ваше земље и целог региона у ЕУ“, закључио је Донлад Туск.

Танјуг

Коментари: