Пуно саслушање на којем ће бити одлучено да ли ће оснивач Викиликса Џулијан Асанж бити изручен САД, биће одржано у фебруару следеће године, одлучио је Вестминистертски прекршајни суд у Лондону.

Америчке власти оптужиле су Џулијана Асанжа за наводни покушај да разбије владине шифре и кршење закона о шпијунажи, преноси Ројтерс.

Уколико буде осуђен, Асанж би могао да у затвору проведе деценије.

Асанж, који се пред судом појавио путем видео линка из лондонског затвора, рекао је да је важно да људи не буду преварени да помисле да је Викиликс било шта осим издавача.

«Ништа нисам хаковао», истакао је он, пошто је адвокат који представља САД, Бен Брендон, поновио оптужбе, укљућујући ону о разбијању шифре Министарства одбране.

Брендон је рекао да су Асанжови поступци били опасни и да је објављивањем нередигованог материјала довео у опасност многе обавештајен изворе, укљућујући новинаре, бранитеље људских права и политичке активисте.

Асанжов адвокат Марк Самерс је навео да су оптужбе нечувене и да представљају директан напад на права новинара и слободу говора.

Он се пожалио да његов клијент нема приступ компјутеру како би могао да прати суђење и нагласио да Асанж, који је био превише болестан да би присуствовао прошлом саслушању у мају, сада прима медицинску помоћ.

Асанж је постао познат 2010. године када је Викиликс објавио стотине хилаљда тајних дипломатских докумената, што је разбеснело америчку администрацију.

Присталице га сматрају херојем, јер открива оно што сматрају злоупотребом силе модерних држава и због промовисања слободе говора.

Асанж је провео скоро седам година у амбасади Еквадора у Лондону, где је побегао 2012. године како би избегао изручење Шведској која га је тражила због оптужби за силовање.

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж ухапшен је након што му је Еквадор укинуо азил после седам година и одузео држављанство.

У Лондону сада служи казну у трајању од 50 недеља због кршења услова кауције, што је искористио да се склони у амбасаду Еквадора у Лондону где је провео седам година.

Танјуг

Тагови: ; ;