Полиција Унско-санског кантона спречила је мигранте да се са локалитета Вучјак врате у Бихаћ, рекао је портпарол МУП-а Унско-санског кантона Але Шиљдедић.

Он каже да полицијски службеници у потпуности надзиру ситуацију у смештајном простору на Вучјаку, те да не дозвољавају овим особама повратак у центар града, преносе федерални медији.

«Све смо ово урадили јер смо у последњих неколико дана имали низ инцидентних ситуација са страним држављанима без идентификационих докумената. Донекле нам проблем ствара то што простор није ограђен, па се неки од миграната и избеглица покушавају вратити у градско средиште, али су им полицијски службеници то онемогућили и вратили их на Вучјак» — рекао је Шиљдедић.

Он каже да је на локалитет Вучјак, десетак километара од центра Бихаћа, где локалне власти планирају да направе велики миграциони центар, јуче измештено неколико стотина миграната, који нису имали смештај у легалним прихватним камповима.

Шиљедић додаје да су премештени и они мигранти који су идентификовани као особе које су склоне вршењу кривичних дела, прекршаја јавног реда и мира и које су учестововале у различитим инцидентима.

Он наводи да су на локацију Вучјак за мигранте осигурани шатори, вода, прехрамбени оброци и санитарни чвор, што на претходним боравиштима нису могли ни замислити.

— Измјестили смо људе који су боравили у малим шаторима на јавним површинама у граду без икаквих услова, или су без идентификацијских докумената унајмљивали приватни смјештај. Ту је и одређена група људи за које смо утврдили да су склони инцидентним ситуацијама, односно нарушавању јавног реда и мира — рекао је Шиљдедић.

На овај начин МУП Унско-санског кантона проводи одлуку Градског већа Бихаћ и Кантоналне оперативне групе о измештању миграната и избеглица који су боравили око привременог прихватног кампа «Бира», или су нелегално били смештени у одређеним приватним и напуштеним објектима.

Грађани Бихаћа посредством друштвених мрежа за сутра најављују велике протесте на Градском тргу у Бихаћу, иако то окупљање није пријављено Полицијској управи у Бихаћу.

Као разлози протестног окупљања наведени су нарушена безбедносна и здравствена ситуација у граду, те игнорантски однос надлежних институција на нивоу БиХ.

 

Тагови: ;