Америка опет „показује епрувету са белим прахом“

Неосноване оптужбе на рачун Ирана за ситуацију у Оманском заливу „тешко да се могу узети у обзир“, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Америка опет „показује епрувету са белим прахом“

„Нисмо заборавили епрувету са белим прахом (коју је 2003. године државни секретар САД Колин Пауел показао у СБ УН као доказ наводног поседовања оружја за масовно уништење код Ирака, што касније није било потврђено). Сећамо се тога. Зато смо научили да се суздржавамо од свих оцена и, као и раније, позивамо да се трезвено оцени ситуација и сачека да се појаве неке убедљивије информације. Апсурдно је позивање на то да се ради о неким тајним подацима“, рекао је Песков у интервјуу „Русија 1“.

Према његовим речима, „овакви инциденти заиста могу да поткопају основу међународне економије и зато голе оптужбе тешко да се овде могу узети за озбиљно“.

Подсетимо, 13. јуна два нафтна танкера, „Кокука курејџос“, регистрован у Панами којим управља јапанска компанија „Кокука сангио“ и „Фронт алтер“, који плови под заставом Маршалских Острва, а у власништву норвешког „Фронтлајна“, погођени су експлозивним направама у Оманском заливу, близу Ормуског мореуза.

Убрзо после експлозија, јапанско Министарство трговине саопштило је да су оба танкера превозила робу намењену Јапану.

Сједињене Америчке Државе су оптужиле Иран за напад на бродове, али нису изнеле никакав доказ у прилог тој тврдњи.

Коментари: