Саудијски престолонаследник принц Мухамед бин Салман оптужио је Иран за два напада на танкере у виталном Оманском заливу, наводи се у деловима његовог интервјуа објављеног у недељу.

 

Саудијски принц је у интервјуу за лист „Ашарк ал-Авсат“ позвао међународну заједницу да заузме „одлучан став“ против онога што сматра иранском агресијом.

„Ирански режим није поштовао посету јапанског премијера Техерану и одговорио је на његове напоре да смири тензије нападом на два танкера, од којих је један био јапански“, рекао је Мухамед бин Салман.

„Не желимо рат у региону… Али нећемо оклевати да одговоримо на све претње нашем народу, нашем суверенитету, нашем територијалном интегритету и нашим виталним интересима“, додао је принц.

Дана 13. јуна два нафтна танкера, „Кокука курејџос“, регистрован у Панами којим управља јапанска компанија „Кокука сангио“ и „Фронт алтер“, који плови под заставом Маршалских Острва, а у власништву норвешког „Фронтлајна“, погођени су експлозивним направама у Оманском заливу, близу теснаца Хормуз. Убрзо после експлозија, јапанско Министарство трговине саопштило је да су оба танкера превозила робу намењену Јапану.

Сједињене Америчке Државе су оптужиле Иран за напад на бродове, али нису изнеле никакав доказ у прилог тој тврдњи. Америчка војска је објавила снимак који показује наводни напад Ирана, на којем иранске снаге уклањају неексплодирану мину са једног од танкера. На снимку се не виде ни натписи ни заставе који би потврдили наводе америчке војске. Иран је демантовао све наводе о својој улози у инциденту.

Саудијски принц престолонаследник је истакао у интервјуу да стратешки односи Краљевине са Сједињеним Државама неће бити нарушени „медијском кампањом или неким ставовима које објављују амерички ентитети“, алудирајући на медијску пажњу коју је прошле године изазвало убиство новинара Џамала Хашогија.

Тагови: ; ; ; ; ; ;