САД шаљу додатних 1.000 војника на Блиски исток

Пентагон ће на Блиски исток упутити додатних 1.000 војника као одговор на „непријатељско понашање“ иранских снага. Снаге ће имати „одбрамбену улогу“, објавио је вршилац дужности америчког министра одбране Патрик Шенахан.

„Недавни ирански напади потврђују поуздане, кредибилне обавештајне податке које смо добили у вези са непријатељским понашањем иранских снага и других група које делују у њихове име, а које представљају претњу особљу САД и интересима широм региона“, навео је Шенахан у саопштењу, преноси Ројтерс.

АП, позивајући се на неименоване америчке званичнике, наводи да је ће бити распоређени припадници безбедносних снага, као и снаге за додатни надзор и прикупљање обавештајних података у региону.

Секретар иранског Врховног савета за националну безбедност Али Шамхани изјавио је да је Техеран одговоран за безбедност у Персијском заливу и позвао снаге САД да напусте регион, док напетост расте након прошлонедељних напада на нафтне танкере.

„Понављамо наш став и позивамо америчке снаге да окончају своје присуство у региону јер су оне главни извор криза и нестабилности“, истакао је Шамхани.

Танјуг

Коментари: