Бин Салману прети истрага због Кашогија

Саудијски принц Мохамед бин Салман требало би да буде испитан због убиства новинара Џамала Кашогија, јер постоји “веродостојан доказ“ да су саудијски престолонаследник и други званичници одговорни за то убиство, наводи се у извештају УН, преноси Гардијан.

Како се наводи, у анализи о томе шта се десило са Кашогијем објављеној на 100 страна, Агнес Каламард специјални известилац УН каже да је смрт новинара била „међународни злочин“.

„Закључак специјалног истражитеља је да је Кашоги био жртва убиства с предумишљајем, убиства за које не постоји правни основ, убиства за које је држава Саудијска Арабија одговорна према међународном праву“, навела је Каламардова.

Користећи снимке разговора из истамбулског конзулата где је Кашоги убијен, извештаји Каламардове састоје се од његових последњих тренутака и сукоба са саудијским званичницима од којих је један рекао: „Долазимо по вас“.

Кашоги је одбио да сарађује, а након тога се на снимцима може чути борба и тешко дисање.

„Процене снимака обавештајних званичника у Турској и другим земљама указују на то да је господину Кашогију могао бити убризган седатив, а да је затим угушен пластичном врећом“, стоји у закључку специјалног истражитеља.

Према наводима Гардијана, налази ће повећати притисак на принца Салмана да објасни шта зна о убиству Кашогија.

Краљевство је претходно објаснило да престолонаследник о убиству не зна ништа, додаје Гардијан.

РТС, ГАРДИЈАН