Покрет за Пљевља: Нећемо дозволити преименовање Улице краља Петра

Из Покрета за Пљевља саопштавају да у складу са модерним трендом најновијег обрачунавања актуелног црногорског режима са сопственим духовним и моралним вредностима, историјом, традицијом и бићем свог народа, свакако „неће бити на одмет ни мало подсећање“ на, како додају, ране радове актуелне локалне власти у Пљевљима.

У големој жељи да се додворе својим коверта господарима из Подгорице, стално очекујући веће мрвице са стола, у спровођењу тог страшног наума часа нису часиле ни пљеваљске „локал-патриоте“ из ДПС-а. Чак су и предњачили, здушно и обилато потпомогнути партнерима из Бошњачке странке и Социјалдемократа, наводи се у саопштењу овог покрета.

Чим су, како указују они, 2014. године, уз помоћ коверте и фантома из бирачког списка, постали власт ,,мислећи да се нешто питају“, ,,славодобитно су најавили обрачун са прошлошћу“. У целом галиматијасу „развојних“ идеја и пројеката од којих су Пљевља требала да процветају као никада до тада, прво је, истичу они, постављено питање обрачуна са Краљом Петром I ослободиоцем.

Они подсећају да је још пре победе на локалним изборима, тадашњи председник Општине Филип Вуковић је најавио да треба променити име главне улице у Пљевљима. Ту „напредну“ идеју, наводе из покрета, оберучке је прихватио, сада већ бивши председник општине, Мирко Ђачић, „истини за вољу, на нешто другачији начин“.

Ђачић је, кажу, узалуду се надајући да ће, после двоструке победе у Пљевљима, „Господар одрешити своју позамашну кесу и послати по који грош“, на почетку свог краткотрајног, другог мандата, наумио да главну улицу прво адаптира, реконструише, изгради, догради или како год па тек онда да јој промени име. Пре почетка прекопавања, без пројекта и грађевинске дозволе, најављен је, додају, завршетак радова „космичком брзином, за невероватних сто дана“. Додуше, напомињу, то је било у јеку предизборне кампање.

„На жалост, после четристо дана, центар града и даље личи на Берлин 1945-те. Само кашњење радова и не би било толико страшно, да се не ради и о погрешном (об)рачуну са Краљом Петром“, објашњавају они.

Додају да предвиђени износ новца грађанки и грађана Пљеваља за овај посао, сада је већ извесно, биће премашен вишеструко.

„А да не помињемо пројекат, по ком се „ни ексер није закуцао“ и ревизију истог, за који је залуду бачено тричавих сто хиљада евра. Има се, може се, рекли би зли језици“, казали су.

Из Покрета за Пљевља истичу да је трагикомедија још већа тиме што се око главне улице у Пљевљима ,,европске архитекте“ и ,,градитељи широких схватања“, не обрачунавају се само са Краљем, двоструким ослободиоцем, већ и са дрворедима липа које, како кажу, посекоше без имало размишљања.

Оно што прво пада у очи, напомињу они, када се прошета градилиштем, јесте сурово поплочавање без остављених места за нове саднице.

„Упућени кажу да ће некадашње липе бити замењене жардињерама са некаквим украсним жбуњем. Тако ваљда, тамо они, разумеју екологију и поглавље 27. Када ускоро неће бити грађана, шта ће нам и дрвеће“, саопштио је покрет.

Навели су да председнику општине и бившем менаџеру, ни кривом ни дужном, запала је сада у део незахвална дужност, да уз пуну кооперативност са владом Душка Марковића (,,а не као његов непослушни претходник“) доврши развојне пројекте „колосалних размера“. Да можда у Дом културе, набрајају они, ,,усели и неку институцију културе после дванаест година, да улице које називају „урађеним“ заврши, како се људима не би изливале фекалије у куће, да раскрсница код аутобуске не буде компликованија за саобраћај од кружног тока на Славији, јер није урађена у складу са пројектом, да коначно почне пробни рад фамозног постројења за пречишћавање отпадних вода, да ријеши проблем моста у Жидовићима који води „од нигде ка никуда“, да на Дан државности коначно пусти воду у фонтану…“

,,Други блок ТЕ, топлификацију, цементару, аеродрoм, базен и остало не мора завршавати. Нека их само започне у овом мандату па ћемо лако“, сматрају у Покрету за Пљевља.

А, како тврде они, далеко најтежи задатак, за новог предсједника општине и његове сараднике, када се коначно заврши главна улица и засаде жбунови у жардињере, биће да смисле и ново име.

„Па неће ваљда локални ДПС дозволити да премијер или председник државе лично, свечано отварају улицу са именом тамо некаквога српског краља чија је војска два пута окупирала Пљевља! До јуче и сам Србин, врсни омладинац Новака Килибарде, актуелни први човек општине ће сада морати да се понаша у складу са ставовима главних инжењера расрбљавања Црне Горе. Нека се зове ако треба и Обрада Миша Станишића или Мирашева (далеко било), само не по краљу „агресору““, поручили су.

Покрет за Пљевља упозорава да није паметно играти се са најновијим наумима „аутокефалне Црне Горе“, што би, како кажу, рекао Мило Ђукановић.

Поручују да Пљевљанке и Пљевљаци неће дозволити да им ,,трајно мењају свест, да затиру сећање на славне личности нашег народа и историје“. Подсећају да радили су без пројекта, без грађевинске дозволе, прекопавали, секли и поплочавали, вежбали архитектонска знања до миле воље, али да неће моћи да дирају Краља двоструког ослободиоца.

„Славни Петар I се није предавао ни када су на њега зверски кидисале две силне царевине па неће ни овај пут, пред Милом, Душком и Мирашом. „No pasaran“, рекли би Французи. Неће проћи“, закључили су они.

ИН4С

Коментари: